USKOMUSTEN VOIMA

UUDEN VIIKON ALOITUS

Aloin kirjoittamaan tätä kirjoitusta sunnuntaiaamuna mutta puutarhahommat ja ulkona nikkarointi veivät pidemmän korren kun ajatuksetkin tarvitsivat vielä tilaa aiheen parissa. Joskus käy näin, että kirjoitus rakentuu osissa mutta nyt päivän aiheeseen ja hei, oikein hyvät viikonalut!

Mie olen kuunnellut lenkillä Maaret Kallion Inhimilliset kohtaamiset- äänikirjaa Bookbeat-sovelluksen kautta ja ajatukset saivat liikettä useampaan otteeseen kirjan lauseista. Erityisesti ajatuksiin sai eloa kohta, jossa Maaritin miellyttävä ja rauhoittava ääni tarjosi ajatusta siitä ettei kielteisiä uskomuksia ole olemassa sen enempää kuin positiivisiakaan.

kirja.jpg

(Huom! Tämä ei ole maksettu mainos.) Bookbeat-sovellus on helppoa ladata puhelimeen ja  äänikirjojen kuuntelu on mukavaa ajanvietettä joka onnistuu kätevästi niin lenkillä, perunamaalla, pihatöissä tai vaikka omalla kotisohvalla. Saat kahden viikon mittaisen ilmaisen tutustumisjakson, jonka aikana voit tutustua sovelluksen palveluihin ja äänikirjojen valikoimiin. Kirjat on löydettävissä  näppärästi teemojen alta, valikoimissa on sekä äänikirjoja että luettavia kirjoja ja kirjat on merkitty symbolein, joista näkee onko kyseessä kuunneltava vai luettava kirja vai molempia.

Äänikirjojen kuuntelu on helppoa ja vaivatonta sillä esimerkiksi langattomat kuulokkeet mahdollistaa erilaisten aktiviteettien tekemisen kuuntelun ohella. Kuulokkeet korville, Bluetooth aktiiviseksi ja puhelin taskuun. Helppoa! Kädet ovat vapaana tarttumaan vaikkapa koiran talutushihnaan tai kävelysauvoihin ja voit suunnata ulos hakemaan energiaa kehoon ja lisäämään mielen vireystilaa. Valikoimista löytyy teemoja laidasta laitaan teemoja, Bookbeat tarjoilee siis muitakin kun näitä minun ahmimiani lifestyle ja life coaching-aiheisia opuksia.

mökkitie.jpg

Mie olen kuunnellut täällä äänikirjoja pihahommissa ja vaikka luonnon omat äänet tarjoilevatkin itsessään kuuloaistille ärsykkeitä niin on mukavaa yhdistää fyysinen ja henkinen tekeminen tällä tavoin. Käytän tekemisen yhdistämisen esimerkkinä omaa kokemustani: perunamaata kääntäessä kroppa saa tehdä töitä ja omalla kohdalla äänikirjojen sisällöt antavat mielelle pureskeltavaa ja työstettävää koska minua kiinnostavien kirjojen teemat ovat tällä hetkellä hyvin vahvasti erilaisten elämänmuutos oppaiden ja henkistä kasvua koskevan kirjallisuuden ympärillä. Minulla on varsinainen ahmimisvaihe päällä ja otan kirjasuosituksia vastaan.

USKOMUKSET

Ihmisen mieli on täynnä uskomuksia, ajatuksenjuoksua värittävät niin positiiviset, negatiiviset kuin neutraalit uskomukset. Monissa tapauksissa selkäytimeen kasvaneet uskomukset johdattavat meidät elämässä ristiriitaisiin tilanteisiin. Positiiviset uskomukset antavat meille voimia tavoitella mieleen piirtyneitä unelmia kun taas kielteiset  voivat rakentua mielessä unelman tavoittelun esteeksi. Uskomukset, niin positiiviset kuin negatiivisetkin ovat elämän aikana juurtuneet kokemustemme pohjalta syvälle asenteeseemme, joten meidän voi olla vaikeaa epäillä niitä vaan niistä rakentuu todellisuutta.

lato.jpg

MISTÄ USKOMUKSET KUMPUAVAT?

Ajattelen, että riippumatta siitä onko uskomus kielteinen vai positiivinen, se on kuitenkin (vain) niitä opittuja asioita, oletuksia, syvään juurrutettuja tapoja ja asenteita. Käytän tässä vain-sanaa sillä haluan osoittaa itselleni ettei kyse ole ylitsepääsemättömästä asiasta jos haluan uskomuksiani päivittää ja kannustan itseäni uskomaan, että uskomusten muokkaaminen ja muokkaantuminen on mahdollista. Uskomukset ovat mielikuvia ja ennakko-oletuksia, jotka ovat ajan saatossa maalautuneet mieleemme ja tunteisiimme aiempien kokemustemme pohjalta. Selkäytimeen piirtyneiden uskomusten muuttaminen on haaste mutta houkutteleva sellainen, ainakin tällaisen ihmisen näkökulmasta, joka löytää itsestään uuden kerroksen kerta kerran jälkeen Maatuska-nuken lailla. Anna itsellesi ainakin mahdollisuus muutokseen ja päästä irti vuosikausia palvelleista uskomuksista ja oletuksista.

Menneet tapahtumat luovat pohjaa uskomuksille, asenne ”en aiemminkaan onnistunut”, ”silloinkin epäonnistuin” saattelee meitä rivakasti kielteisiin uskomuksiin sillä olemmehan jo menneessä näyttäneet itsellemme, että emme ole onnistuneet halutulla tavalla jossakin asiassa ja tämän kokemuksen pohjalta ennakko-oletuksemme ja uskomuksemme on jo valmiiksi kielteinen. Menneet tapahtumat ovat olleet myös minäkuvamme sekä egomme rakennusaineita ja vaikuttavat meihin nykyisyydessäkin. Ego vahvistaa mielen luomia rajoja sillä totutussa ympäristössä on turvallista elää ja haluaa pitää meidät siellä mukavuusalueella. Ego kyseenalaistaa positiivisia uskomuksia sillä ne kuljettavat hyvin todennäköisesti uusiin tilanteisiin ja vievät pois mukavuusalueelta sillä epämukavuusalueellahan ei ole egon koti (mutta se voi löytyä sieltä, kerron tämän omakohtaiseen kokemukseen perustuen). Viime keväänä julkaisemani juttu egosta oli sen kevään luetuimpia kirjoituksia blogissa, pääset lukemaan Egolleni-kirjoituksen tästä.

seppo1.jpg

Siinä missä kielteiset uskomukset voivat rakentua meidän ja haaveidemme väliin, positiiviset uskomukset voivat antaa sysäyksen lähemmäs unelmia. Sanotaan, ettei mikään palvele meitä elämässä ikuisesti, elämä on yksi pitkä opin tie, joten uskomuksiakin on syytä tarkastella ja päivittää henkisen kehityksen ja kasvun matkalla.

Irtipäästäminen omista uskomuksista ja ylipäätään niiden pariin sukeltaminen ja tarkastelu on jokseenkin jännittävää ja kiehtovaa ja samaan aikaan ajoittain turhauttavaa sillä mie tosiaan olen kyytiläinen tällä matkalla enkä sanele aikatauluja.  Jännittävää tästä tekee omien uskomusten tarkastelun lisäksi kurkistaminen omaan itseensä ja tässä mie pääsen toisaalta testailemaan, että mitä viimeiset vuodet ovat minulle jo opettaneet ja olenko sisäistänyt sen, etteivät kaikki asiat ole todellakaan kontrollissani. Jotkut asiat ovat mutta tätä asioiden listaa on pitänyt arvottaa ja priorisoimisen jälkeen asiat ovat löytäneet uudenlaisen merkityksen ja tärkeysjärjestyksen. ”Mikä minun uskomusteni takana on, miksi usein yllättävien muutosten sattuessa eteen, suhtaudun automaattisesti varauksellisesti ja usein jopa kielteisen varauksellisesti muutokseen vaikka itseasiassa se voisi olla minulle tai vallitsevalle tilanteelle hyväksi?” On mielenkiintoista pohtia mitkä ovat vaikuttaneet jonkin yksittäisen uskomuksen syntymiseen ja ymmärtää uskomusten voima niin hyvässä kuin pahassa…ja muistaa myös se, että mehän itse annamme uskomuksillemme sytykettä, haemme niille vahvistuksia ja pidämme niitä elossa eli voima on meissä itsessämme.

seppo2.jpg

Olen viimeisen muutaman vuoden tanssinut edes ja takaisin nuoralla opetellessani aktiivisesti luovuttamaan kontrollista ja kireilystä. Omasta mielestäni olen jonkin verran oppinut uutta asian parissa. Paljon on vielä opittavaa ja välillä asioiden kulun hyväksyminen sellaisenaan tuntuu hyvältä ja toisinaan se tuntuu luovuttamiselta. Siinä onkin ollut pähkäiltävää, missä menee raja luovuttamisen ja ei-toivotun tilanteen lopputuloksen hyväksymisen välillä. Esimerkiksi sellaisen tilanteen jolloin joudutaan nostamaan kädet pystyyn ja hyväksymään tilanne sellaisena kuin se on mutta mielessä se hiljainen ääni kuiskailee ja ehdottelee, että ”pitäisikö kuitenkin tehdä jotain” vaikka tilanne ei ole minun hallussani. Elämä on osoittanut, että oppiminen jatkuu asioiden hyväksymisen  muodossa sillä monia jatkuvia prosesseja on meneillään aina itseni hyväksymisestä erilaisten tilanteiden ja kokemusten hyväksymiseen asti.

Olisiko sulla kevätsiivouksen aika omien uskomusten parissa? Kannustaako uskomuksesi sinua vai nakkeleeko ne kapuloita rattaisiin? Oli uskomus syntynyt miten tahansa ja oli se sitten negatiivinen tai positiivinen niin siihen sitoutuu paljon voimaa. Mie innostuin nimeämään muutamia omia uskomuksiani ja sain yllättäviä havaintoja omasta kasvusta ja kehityksestä sen avulla pohtiessani, että mikä on minun tämän hetkisen version uskomus samasta asiasta? Tämä prosessini, joka on nyt meneillään, hämmentää minua. En osaa oikein nimetä tätä..sen tunnen voimakkaasti, että henkisen kasvun tiellä ollaan ja naiseus minussa kehittyy ja kasvaa.  Tämän kaiken keskellä koen itseni jännällä tavalla maadottuneeksi mutta irralliseksi, ajoittain koen, että olen todella voimakkaasti sitä mitä ajattelen ja välillä tuntuu taas, että olen atomeina pitkin mökin pihaa. Ajattelin ensin, että en kehtaa kirjoitella näistä asioista tänne mutta. Miksi en? On tärkeää löytää se oma ääni ja saada se kuuluviin ja tämä kaikki vahvistaa minun omaa ääntäni. Tämä on minun ihmeellisen ihana, pelottava ja muutoksessa elävä matkani.

Tähän loppuun vielä tänään nostamani Hidasta elämää-sivuston Unelmakortti, näihin sanoihin on hyvä päättää tämä kirjoitus.

unelmakortti

Hyvää fiilistä sun viikkoon!