Joka ilta kun lamppu sammuu ja saapuu oikea yö

Joka ilta kun lamppu sammuu ja saapuu oikea yö, niin nukkumatti nousee ja ovehen hiljaa lyö. On sillä uniset tossut ja niillä se sipsuttaa. Se hiipii ovesta sisään ja hyppää kaapin taa.

Ja sillä on uninen lakki ja sininen uninen vyö ja unista jäätelön palaa se pienillä hampailla syö. Ja sillä on sininen auto ja se auto hyrrää näin, surrur surrur ja lähtee unen sinistä maata päin.

Ja pieni sateenvarjo on aivan kallellaan, ja sinistä unien kirjaa se kantaa kainalossaan, ja unien sinimaahan se lapset autolla vie. Surrur surrur ja sinne on sininen uninen tie.

Ja siellä on kultainen metsä, ja metsässä kultainen puu ja unien sininen lintu ja linnulla kultainen suu. Ja se unien sinilintu se lapsia tuudittaa se laulaa unisen laulun lalalallallallallaa. (Lähde.)

kuvitus3

Unohtaako Nukkumatti käydä?

Halusin kirjoittaa oman jutun unesta ja sen merkityksestä ja heti aiheen synnyttyä mielessäni alkoi soimaan omasta lapsuudesta tuttu, Nukkumatista kertova lastenlaulu jonka sanat liitin kirjoituksen alkuun. Tämä aihe sopii hyvin edellisten pohdiskeluiden jatkoksi ja on ollut ajankohtainen mietiskelyn kohde myös omalla kohdallani. Uni on ihmisen jaksamisen peruspilareita. Uni auttaa kehoa palautumaan ja tarvittaessa toipumaan fyysisistä rasitustiloista, ylläpitää vastustukykyä sairauksia vastaan, edesauttaa mielialan virkeyttä sekä vaikuttaa esimerkiksi keskittymiseen. Tämä yksi ihmisen perustarpeista ennaltaehkäisee stressiä ja unen tuoma vireystila ohjaa usein mielen toimintakykyä. Toisilla uni vaikuttaa enemmän ja näkyy elämässä suuremmassa osassa, erityisesti jos omalle kohdalle tulee eteen unettomia jaksoja tai ihan yleisesti pätkittäin nukuttuja öitä.

Mie olen omalla kohdallani huomannut, että lyhyet ja pätkittäiset yöunet vaikuttavat muun muassa muistiin ja opiskeluaikoina väsynyt mieli ei omaksunut samalla tavoin uusien asioiden oppimista kuin virkeänä. Unella on myös hormonitoimintaan merkittävä vaikutus puhumattakaan muista lukuisista terveysvaikutuksista ja henkisen puolen jaksamisesta. Yksinkertaisesti uni lataa meidän akkuja ja on edellytys toimintakyvylle. Väsynyt mieli voi tuntua apealta ja paineensietokyky alenee, hermostuttavat tilanteet voivat nostaa tunteet pintaan ja itkuun purskahtamiset eri tilanteissa yleistyvät. Pienet asiat kasvavat väsyneessä mielessä lumipalloefektin lailla järkälemäisiksi sillä väsymys vaikuttaa hahmotuskykyyn eikä mieli kestä ongelmanratkaisuja vaativia tilanteita. Väsyneenä pyörittelee usein asioita niin pitkään, että palloonkin syntyy ne kulmat vaikka silloin se parempi vaihtoehto olisi pähkäilyn sijaan lepo mutta ihminen saattaa tarttua vaan tiukemmin kiinni niihin mieltä askarruttaviin asioihin huolimatta siitä, ettei se palvele meitä. Se on jokseenkin ristiriitaista mutta väsyneenä sitä saattaa havahtua sellaisen tilanteen keskeltä, että hidastamisen sijaan vauhti onkin vain kasvanut huomaamatta. Kuulostaako tutulta? Olette voineet itsekin pistää merkille kuinka eri tavoin väsynyt mieli ja keho toimivat vähien yöunien vuoksi verrattuna siihen miltä teistä tuntuu hyvien yöunien jälkeen?

kuvitus1

Mie en ole ollut mikään erityisen hyvä nukkuja koskaan. Olen herännyt aamulla varhaisin ja uni tulee sitten kun on tullakseen ja tähän olen ehtinyt jo tottuakkin elämäni aikana. ”Mie olen tottunut pärjäämään vähillä unilla”, näin olen vuosikausia perustellut itselleni. Aloitettuani joogan harrastamisen löysin mielelleni uudenlaisen keinon rentoutua ja lisäksi säännöllisempi, laadukkaampi ruokavalio, yleisen liikkumisen määrän kasvaminen ja esimerkiksi tunteiden sekä ajatusten purkaminen pois mielenpäältä on rauhoittanut oloa. Kirjoittaminen ja läheisten kanssa keskustelut ovat antaneet tilaa unelle jossain määrin. Kuluneen syksyn aikana stressitasot pääsivät useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta nousemaan aikalailla tappiinsa ja tämä vei minulta yöunet. Nukuin pidemmän aikaa pätkissä ja aamuöisin herääminen tuli tutuksi. Jonkin aikaa tämän jatkuttua tunsin itseni zombieksi ja sain kuulla siitä myös läheisiltäni sillä vaikutuksia oli lukuisia.

Mikä pitää hereillä?

Ihmisten kanssa käydyistä keskusteluista on noussut esille unettomuuden syyksi usein  esimerkiksi stressi kaikista kysymysmerkeistä ja avoimista asioista sekä tilanteista, joita kasaantuu harteiden painoksi kuin saavista kaatamalla. Epävarmuus ja keskeneräiset asiat nakertavat, kohonneet stressitasot pitävät kortisolitasot katossa ja elimistön ylikierroksilla. Ajatuksia ja asioita pyöritellään mutta niistä ei saada otetta väsymystilan vuoksi. Omalla kohdallani lopulta tilanne eteni siihen pisteeseen, että minun oli saatava loppu unettomuudelle ja yöunien pätkittäisyydelle. Olin todella pettynyt aluksi itseeni tässä asiassa samasta syystä kuin mistä kerroin uupumuksesta kertovassa kirjoituksessani, jonka pääset lukemaan täältä. Olin pettynyt koska minullahan piti olla kaikki ne palaset hallussa, joilla ylläpidän omaa hyvinvointiani kuten esimerkiksi jooga ja meditoiminen. Tästä tunteesta onnistuin päästämään kuitenkin irti ja muutettua asenteeni itseäni kannustavammaksi mutta helppoa se ei ollut. Mie olin kärtyinen ja unohtelin asioita ja samaan aikaan koitin löytää ulospääsyä.

kansikuva

Tilanne alkoi hellittämään kun hellitin itse siinä tilanteessa. Lopetin ajamasta itseäni nurkkaan omilla ajatuksillani ja löysäsin kontrollin määrää. Vähensin somessa kuluttamaani aikaa ja viestin enemmän aikaa luonnossa koirien ja ystävien kanssa. Olen oppinut sen, että kaikki uni jonka saan nukuttua on eteenpäin ja olen koittanut välttää tekemästä nukkumisesta liian vakavaa tai järjestelmällistä. Minun kohdalla ei ole ainakaan ollut hyväksi se, että jäisin pyörimään sänkyyn unen katketessa koska pyörittelin vain mielessä turhautuneita ajatuksia siitä miksi en saa nukutuksi. Aamuöisin ajatukset herättivät ja kävivät jo valmiiksi ylikierroksilla väsyneessä mielessä, aivan kuin siellä kirmaisi vauhkoontunut villihevoslauma. Ei siis mikään ihme, jos yleinen vireystaso on ollut matala, olo itkuherkkä ja vetämätön. Tällaisestakin tilanteesta on kuitenkin poispääsy ja keinoja unenlaadun parantamiseen ja yleisesti unen saamiseen on lukuisia, joita on hyvä kokeilla koska sieltä voi löytää itsellensä hyviä, toimivia keinoja.

Toki on hyvä tiedostaa ja muistaa se, että usein voi olla tarpeellista hakea ulkopuolista apua esimerkiksi ammattilaisten kanssa käydyistä juttutuokioista ja sitä kautta kartoittaa unettomuuden tila ja sen vaatimat hoitotoimet. Mie haluan jakaa tässä kirjoituksessa yleisiä vinkkejä, jotka ovat toimineet omalla kohdallani ja jotka ovat auttaneet muita ihmisiä nukkumaan. Ihan ensimmäisenä nostan esille puhumisen ja kirjoittamisen. Ajatukset rauhoittuvat ja mieli saa lepoa kun siellä pyörivät ajatukset saa purettua pois tai jokin tilanne saadaan ratkaistua. Jos sinulla on tapana aamuyöllä heräillä miettimään, että onko jokin asia unohtunut tehdä tai muuta vastaavaa niin mi suosittelen kirjoittamaan sen asian ylös samantien niin ei tarvitse kuormittaa jo valmiiksi väsynyttä mieltä stressaamalla, että muistaako sen asian varmasti seuraavana päivänä koska asia on muistilistalla. Toisena esimerkkinä puhelimet, tabletit ja muut elektroniikalaitteet ja niiden käyttö: mie olen malliesimerkki somettajasta, joka on viettänyt aivan liian paljon aikaa iltaisin puhelimen tai läppärin näyttöä tuijottaen ja se on ollut yksi tekijä, jonka vaikutuksen halusin kieltää alitajuisesti pitkään. ”Miepä nopsaan vilkasen mitä somessa tapahtuu”…ja huomaankin jääneeni lukemaan ja kommentoimaan asioita ja mieli herää ajatusten parissa eikä minua sitten yhtäkkiä nukutakkaan. Ja onhan tämä aihe nostettu esille ihan yleisestikkin, että esimerkiksi näytöissä oleva sininen valo heikentää unen laatua. Toki tähänkin on jo keksitty ratkaisu: puhelimessa oleva yötila vaihtoehto poistaa sinisen valon käytöstä mutta en mene tähän asiaan sen syvemmin sillä mie haen takaa sitä, että kaikenmaailman älylaitteet valvottavat.

kuvitus4

Iltarutiinit uusiksi

Mie tykkään iltaisin tehtävistä yinjoogaharjoituksista, jotka aktivoivat parasympaattisen hermoston auttaen kehoa ja mieltä rentoutumaan. Meditointi on itselleni mieluisaa myös mutta jos koet, että ”se menee yli” niin suosittelen kokeilemaan joogaa. Ja toki mie suosittelen antamaan myös meditaatiolle mahdollisuuden (silmänisku), lisäksi erilaiset rentoutus- ja hengitysharjoitukset voivat auttaa. Ylipäätänsä iltaisin tehtävät rauhalliset kävelyt luonnossa ja raittiissa ilmassa tai jokin muu liikuntamuoto voi auttaa, toisilla toimii rauhallisemmat lajit ja toisilla kunnon hikinen iltatreeni. Tästäkin asiasta löytyy eriävä mielipiteitä sillä joillakin reipas liikunta iltaisin saa mielen piristymään ja olen kuullut sanottavan, että mieli alkaa käymään jopa ylikierroksilla yötä vasten ja tällöin kannattaa luonnollisesti valita se rauhoittava vaihtoehto.

Liikunnan lisäksi ruokailutottumukset vaikuttavat, toisilla liian raskaasti syöminen hankaloittaa unen saamista ja toiset nukkuvat sanonnankin mukaan kuin tyrmässä. On olemassa myös erilaisia rauhoittavia juomia joita suositellaan nauttimaan iltaisin ja toiset saavat apua nukahtamiseen esimerkiksi melatoniinista. Kirjojen lukeminen toimii monilla ja mikäli lukee e-kirjoja niin silloin kannattaa kokeilla sitä yötilaa näytössä. Säännöllisen unirytmin sanotaan myös auttavan unen saamisessa mutta mikäli taustalla vaikuttavat esimerkiksi voimakas stressi ja unettomuutta on jatkunut pidemmän aikaa niin silloin ei olla vielä niin pitkällä että olisi ajankohtaista alkaa pyrkimään siihen säännöllisyyteen täysin koska se voi myös aiheuttaa vaan lisää stressiä. Tälloin voi miettiä myös siten, että nukkuu sen mukaan mitä pystyy vuorokauden ajasta huolimatta ja kaikki nukutut tunnit ovat eteenpäin. Nukkumisympäristöllä on oma vaikutuksensa, sotkuinen ja levoton tila voi lisätä myös mielen levottomuutta ja liian valoisa huone valvottaa. Nämä ovat tällaisia ihan yleisiä ja pieniä asioita mutta niistä se kokonaisuus muodostuu ja kokonaisuudesta voi syntyä juuri sinulle sopivanlainen iltarutiini.

Mie vetäydyn mökin rauhaan viikonlopuksi ja toivotan rentouttavaa viikonloppua myös teille lukijoille. P.S. Innostavaa huomata, että teitä kiinnostaa nämä aiheet ja kirjoitukset kasvavassa määrin ❤

Valvottaako sinua keskeneräiset asiat helposti vai oletko hyvä nukkumaan? Minkälaisia iltarutiineja tai vinkkejä nukkumiseen sinulla on?

Marru