Minäkuvan muodostuminen

 

Tee niitä asioita, jotka tuntuvat hyvältä! Tämä ajatus on ollut omien elämäntapojen ja tekemisen taustalla voimakkaasti viimeisen puolentoista vuoden ajan. Varsin kliseinen ja kulutettu lausahdus mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan merkityksellinen. Tekemällä asioita, jotka kiinnostavat ja ovat lähellä omaa sydäntä, vahvistamme omaa minäkuvaa ja sen myötä itsetuntemusta.

Mie olen viime aikoina työstänyt ajatuksiani, pohtinut omaa minäkuvaani ja hakenut vastauksia kysymykseen millainen minä olen. Minäkuva on varsin mielenkiintoinen asia: se on ihmisen käsitys omasta itsestä ja suhteesta meitä ympäröivään maailmaan. Ihmisillä on usein lähtökohtaisesti kielteinen käsitys omista kyvyistään ja tämän seurauksena suhtautuminen elämään voi olla varauksellista ja uusia haasteita vältellään epäonnistumisen pelon vuoksi. Positiivinen minäkuva sen sijaan kannustaa ja rohkaisee sinua elämässä, joten se millaisena itsesi näet, merkitsee todella paljon! Me vedetään puoleemme tapahtumia, jotka vahvistavat sitä, mitä me uskomme eli positiivisuus vetää puoleensa lisää positiivisia asioita ja ilmiöitä. Minäkuva kehittyy ihmisen mukana läpi elämän, joten meillä on todellakin mahdollisuuksia vaikuttaa omalla toiminnalla ja tietoisen mielen avulla minäkuvan muodostumiseen. Minäkuva vahvistuu automaattisesti kun olemme rehellisiä itsellemme ja teemme niitä asioita mitkä tiedämme olevan meille oikeita ja mitkä tukee meidän hyvinvointia. Hidasta elämää-sivustolla sanottiin osuvasti: ”minäkuvaan liittyvä oma voima on sitä, että seisomme sen takana, mihin uskomme, riippumatta siitä, mitä toiset uskovat ja sanovat.”

mie-salilla

Tietoinen mieli

Treenaaminen vahvistaa niin kehoa ja lihaksia kuin mieltäkin. Mieli on meille tärkeä kumppani sillä esimerkiksi niissä tilanteissa kun keho viestii treenin keskellä rasituksesta, mieli voi kannustaa meitä viemään harjoitukset loppuun saakka tai vaihtoehtoisesti annamme mielemme luovuttaa. Erilaiset ryhmäliikuntatunnit esimerkiksi tarjoavat meille uusia ja erilaisia sosiaalisia tilanteita, uusia tuttavuuksia ja mielenkiintoisia kohtaamisia oman mielen ja kunnon kanssa. Kun saamme kokea onnistumisen tunteita, saamme vahvistusta omalle tekemiselle ja motivaatiomme sekä sitoutumisemme asiaa kohtaan kasvaa. Vastaavasti haasteet testaavat meidän motivaatiota ja sitoutumista: säilyykö ajatusten keskiössä omien asetettujen tavoitteiden saavuttaminen vai saako epäonnistumiset, repsahdukset tai vastoinkäymiset meidät irroittamaan otteemme ja luovuttamaan? Mikäli repsahdamme hetkellisesti, saammeko nostettua itsemme takaisin jalkojemme päälle? Erilaiset tilanteet kasvattavat meitä ja vahvistavat meidän omaa identiteettiä. Haasteiden voittaminen ja itsensäylittäminen vahvistavat meidän minäkuvaamme ja tällaiset positiiviset tilanteet kannustaa ja antaa lisämotivaatiota. Sinullekkin on varmaan tuttu tunne se, kun tuntuu ettei millään jaksaisi/huvittaisi lähteä treeneihin mutta määrätietoisesti menet treeneihin kuitenkin ja hikoilun jälkeen sulla on voittajafiilis koska et jäänytkään kotiin? Ja ai että, se treenaamisen mukanaan tuoma fiilis kantaa pitkälle!

Näitä ”mennäkkö vaiko eikö” keskusteluja käydään omassa mielessä ja nekin testaavat meidän oman mielen lujuutta, siinä kohtaa päätös on omissa käsissäsi ja viime kädessä sie olet itse vastuussa valinnoistasi. Tietoinen mieli on voimakas työskentelyväline! Mie väitän, että parempi fiilis jää käteen treenien jälkeen kuin valitessasi sen sijaan kotiin jäämisen. Toki levon tarve on asia erikseen, en tarkoita nyt fyysistä ja rasituksesta johtuvaa väsymystä vaan hetkiä, jolloin laiskuus meinaa napata vallan.

ojentaja

Wellness Loungen WallTraining on yksi kestosuosikki treeneistä.

wallyin3

Raskaan tunnin päätteeksi on ihanaa nakata jalat seinille.

Kun arki rullaa kivasti omalla painollaan ja treenirytmi on löytynyt, kaikki elämässä tuntuu ainakin omalla kohdallani oikein mukavalta. Mie teen päivittäin valintoja, jotka tukevat ja kannustavat mun elämää ja keskityn tietoisiin valintoihin mutta koitan pitää kuitenkin sellaista kohtalaisen rentoa fiilistä ja suhtautumista asioihin. Mie olen kokenut sen että voin paremmin kun valitsen asioita, jotka koen oikeiksi ja haluan kuunnella itseäni. Yksi suurista muutoksista omalla kohdallani onkin se, että mie todella kuuntelen itseäni ja muutos vanhaan Marruun on suuri, sillä aikoinaan kuuntelun sijasta asioita juostiin pakoon luurit korvilla. Omien korvien sulkeminen kävi kuitenkin loppujen lopuksi liian raskaaksi ja pakoilu piti lopettaa. Lisäksi tarvitsin näitä itsetutkiskelun hetkiä juurikin löytääkseni palasia itsestäni sieltä ajatusten, muistojen ja olettamusten seasta jotta pääsin aloittamaan nykyisen minän rakentamisen. Asioiden kohtaaminen on herättänyt minussa varsinaisen tunteidenkirjon, mie olen kokenut mm. häpeää, iloa, surua, ristiriitaa ja lopulta hyväksymisen tunteen. Mie halusin tietoisesti lopettaa pakoilun ja kohdata omat ajatukseni ja tunteeni koska huomasin usein että en meinannut saada omista ajatuksistani kiinni kun mieli oli rauhaton. Mielen levottomuus johtui siitä, että tiesin mitä minun oli tehtävä mutta olin vain siirtänyt tekemisen aloittamista, pitkään. Yksi elämäntapamuutoksen positiivisimmista vaikutuksista on ollut se, että treenaaminen sekä omien elämäntapojen pohdiskelu ja havainnointi ovat vieneet minua lähemmäs itseäni ja sen myötä minäkuva on lähtenyt rakentumaan uusiksi.

Sitten tulee niitä huonoja viikkoja, jotka saavat meidän tasapainon järkkymään vaikuttaen esimerkiksi ruokailu- ja treenirytmiin. Näissä tilanteissa pettymyksen, turhautumisen ja vihankin tunteet nousevat pintaan ja noidumme mielessämme ”koko projektin menneen pilalle.” Elämän pitäisikin olla todella tasaista ja rauhallista jotta ulkoiset ärsykkeet ja erilaiset vastaan tulevat tilanteet eivät saisi omaa motivaatiota ja tunnemaailmaa järkkymään. Mielestäni näitä tilanteita kuuluu tullakkin vastaan ja ne voidaan ottaa vastaan haasteina. Meidän pitää alkaa työstämään omaa ajatusmaailmaamme ja ajattelutapojamme. Se on suuri haaste! Tähän ei ole olemassa yhtä ohjekirjaa ja ihmisen persoonan mukanaan tuomat erityisyydet tekevätkin meistä yksilöitä. Meidän on kokeiltava eri asioita, tapoja ajatella ja toimia käytännössä, jotta opimme tunnistamaan itsellemme sopivat tavat. Me voidaan aloittaa tämä uusien asioiden oppiminen samantien! Itsetuntemuksen vahvistaminen ei käy sormia napsauttamalla eikä siihen ole syytä tehdä aikataulua sillä tässä tapauksessa meillä on kuitenkin oma tunteva ja kokeva mieli tutkittavana ja vau mikä matka! Se on sellaista aaltoliikettä kun saat avattua mielesi ja pääset ns. kurkistamaan mielesi sisään. Itse olen kokenut voimakkaita tunteita ja kokemuksia itsetutkiskelun keskellä ja ne ovat olleet niin hämmentäviä kuin hienojakin hetkiä.

miesalilla3

P.S.

Syksyn myötä Marrun matkassa Kunnon Paikassa-juttusarja on jatkunut ja teillä on mahdollisuus päästä kokeilemaan ILMAISEKSI erilaisia ryhmäliikuntatunteja Kunnon Paikassa! Julkaisen ensi viikolla seuraavan esittelyssä olevan tunnin, tervetuloa tutustumaan salin toimintaan!

🌿🍁🌿🍁 Marru

2 vastausta artikkeliin “Minäkuvan muodostuminen”

    1. Kiitos kommentista ja todella mukavaa kuulla, että kirjoitus herätti ajatuksia. Omien ajatusten kirjoittaminen ja muiden kirjoitusten lukeminen on mahtava tapa avartaa ajatusmaailmaa ja kehittää itsetuntemusta. Oikein ihanaa syksyn jatkoa!

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.