LUONNON VOIMAA- Iloa ja hyvinvointia Rovaniemen kaupunkipuutarhalla 10.9.2016

Luonnon Voimaa-tapahtuma

Rovaniemen kaupunkipuutarhaviljelijät ja Green Care Lapland  järjestäjät tulevana lauantaina  10.9.2016 klo 11 – 16 Rovaniemen kaupunkiviljelypuutarhalla Luonnon Voimaa- nimisen tapahtuman yhdessä muiden paikallisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle! Mukana on liuta paikallisyhdistyksiä mukaan lukien allekirjoittanut, hyvinvointistudio Wellness Lounge ja Arctic Superfoods! Mie pyysin tapahtumaan osallistuvia tahoja esittelemään toimintaansa ja tässä teille luettavaksi kooste siitä mitä kaikkea hienoa lauantaina onkaan luvassa!

kehäkukkia_Anna Luna.jpg

ROVANIEMEN KAUPUNKIVILJELIJÄT

Kaupunkiviljely on parvekkeilla, katoilla, taloyhtiöiden yhteispihoilla ja puistoissa tapahtuvaa hyötykasvien kasvatusta. Tavoitteena on edistää ihmisten mahdollisuuksia omaan ruoantuotantoon myös urbaaneissa olosuhteissa. Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden kesä onkin omistettu hyötykasvien viljelylle ja puutarhan tuomiselle lähelle kaupunkilaista. Kesän teemana ovat kasvilavat, jotka ovat oiva ja helppo ratkaisu pienimuotoiseen viljelyyn yhteispihoilla.

Rovaniemen kaupunkiviljelijät aloittivat 2014 Koskenrannassa puistopalstalla. Aluksi vain parin hyötykasvipenkin voimin. Kesällä 2016 olemme triplanneet palsta-alan Koskenrannassa yhteisten talkoiden voimin. Syksy on palkitsevaa sadonkorjuun aikaa!

Lauantaina pääsee tutustumaan palstaan ja sen viljeltäviin kasveihin opastetulla kierroksella klo 12. Koko päivän kaupunkiviljelijät pitävät pöytää josta voi löytää viljelyvinkkejä ja maistiaisia sadosta.

Sadonkorjuutalkoot pyörivät tapahtuman lomassa klo 11 alkaen. Korjuussa on suurin osa hyötykasveista: puikulan nostoa, härkäpapujen riipimistä ja avaamista, yrttien keruuta ja penkkien valmistelua talveen. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan! Lasten satuteltassa löytyy kirjoja ja puuhaa perheen pienimmille. Käydään tutustumassa palstan maailmaan, ötököihin ja vihanneksiin klo 15. Palstalla on myös taidetta ja äänimaailmaa yhdistetty! Didgeridootiipii antaa tuntuvaa värinää vierailijoilleen! Taattu innovatiivinen elämys!

sadonkorjuu Anna Luna.jpg

yrttipenkki-anna-luna

(Kuvat Anna Luna)

GREEN CARE LAPLAND

Green Care Lapland on yhdessä Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden kanssa pääjärjestäjinä Luonnon voimaa – Iloa ja hyvinvointia kaupunkipuutarhalla -tapahtumassa. Yhdessä lukuisten toimijoiden kanssa haluttiin järjestää iloinen ja rento tapahtuma, jossa ihmiset pääsevät käsiksi luontoon sekä saavat informaatiota ja mukavia kokemuksia.

Mutta mitä se Green Care on? Se on luontolähtöistä hyvinvointitoimintaa, jossa luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödynnetään ihmisen hyvinvoinnin edistämisessä.

Green Care toiminnassa hyödynnetään luonnon moninaisia hyvinvointivaikutuksia, joita on tunnistettu jo vuosisatojen ajan perinnetiedoissamme sekä myös lukuisissa tutkimuksissa. Lyhytkin luonnossa vietetty aika tutkitusti laskee sykettä ja verenpainetta, vähentää jännitystä, parantaa keskittymiskykyä sekä mielialaa. Kokemuksestakin useimmat tietävät myös, että luonnossa liikkuminen ja oleminen virkistää ja tekee hyvän olon.

auringonkukka Anna Luna.jpg

(Kuva Anna Luna)

Green Care -menetelmiä käytetään esimerkiksi terveydenhuollossa, kuntoutustoiminnassa, perhe- ja sosiaalipalveluissa, kasvatuksessa sekä luonto- ja hyvinvointimatkailupalveluissa. Erilaisia menetelmiä voi olla esimerkiksi maatilan erilaiset tehtävät ja eläimien hoito, jossa voidaan kokea onnistumisen tunteita sekä yhteisöllisyyttä. Toisaalta voidaan vain rauhoittua metsän keskellä ja tuntea yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa.

Tapahtumassamme tuomme toimintaamme teille tutuksi tarjoamalla kaikille halukkaille luontolähtöistä hyvinvointia ja hemmottelua syksyisten jalkakylpyjen muodossa. Jalkakylpyjen hyvinvointia tuotamme luonnontuotteista saatavien vaikutusten, luontoympäristön ja asiantuntevan kylvettäjän avulla. Tutuissa luonnonkasveissa ja villiyrteissä on yllättävänkin paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja eteerisiä öljyjä. Vaikuteaineet menevät kylvyissä ihon lävitse ja hiusverisuonistoa pitkin elimistöön sekä kasvien eteeriset öljyt vaikuttavat myös hengitysteitse. Eri kasvit voivat vaikuttaa esimerkiksi turvotusta poistamalla, ihoa pehmittämällä ja aineenvaihduntaa vilkastuttamalla. Jalat ovat liikkuvuutemme perusta ja jalkoja hoivaamalla voimme vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Lämpöinen jalkakylpy on yksi rentouttavimmista hoitokeinoista ja mikä olisi parempaa kuin rentoutua keskellä luontoa hengittäen samalla raikasta syysilmaa!

Jalkakylpyjä tapahtumassa toteuttaa Jenny Luusua klo 11-16.

kuvitus anna luna.jpg

(Kuva Anna Luna)

ARCTIC SUPERFOODS

Arctic Superfoods on Levillä toimiva perheyritys, jonka tuotteet ovat EVÄS-patukat. Ne sopivat mitä erilaisimpiin tilanteisiin, esimerkiksi välipalaksi, herkkuhetkiin tai vaikkapa treenin oheen. Arctic Superfoodsin takana on makumestari Jari Kurtti, hän aloitti tuotekehittelyn kotonaan syksyllä 2015 ja lopputuloksena syntyi nämä herkulliset EVÄS-patukat. Jari panostaa työskentelyssään ja tuotteissaan laatuun sekä kotimaisiin ja erityisesti lappilaisiin, huolella valittuihin raaka-aineisiin. EVÄS-patukoissa yhdistyy puhtaan luonnon tarjoamien sekä paikallisten tuottajien kasvattamien raaka-aineiden hyödyntäminen ja makuyhdistelmien luominen, jossa niiden parhaat puolet pääsee esiin. Paikallisten yritysten välinen yhteistyö takaa raaka-aineiden alkuperän. Nyt on tarjolla parempia eväitä, jotka ovat myös lisäaineettomia, gluteenittomia ja maidottomia eikä niissä ole lisättyä sokeria!

Makuvaihtoehtoina on lempeä mustikka & koivunlehti, pirteä puolukka, karpalo & nokkonen sekä minun lemppari kirpeä tyrni & kuusenkerkkä. Patukan pohja valmistetaan kotimaisista laadukkaista raaka-aineista porkkanasta, pellavasta ja puhtaasta kaurasta ja makeuden tuo hunaja. Jokaisessa EVÄS-patukassa on se oma koukkunsa ja se syntyy näiden marjojen, juuresten ja villiyrttien yhteen johdattelusta.

FACEBOOK

arcticsuperfoods

WELLNESS LOUNGE

Hyvinvointistudio WellnessLounge tarjoaa monipuolisia palveluita keskellä Rovaniemen kaupunkia. Wellness Lounge tähtää kehoa ja mieltä huoltavaan harjoitteluun esimerkiksi erikoisseinä Yoga Wallin tarjoamien mahdollisuuksien ja toiminnallisen harjoittelun avulla. Viikkokalenterin lajitarjonta on monipuolinen ja WellnessLoungella voit kokeilla mm. joogaa, WallTrainingiä ja Body Balancea. WallTraining-tunnit ovat hyvinvointistudion erikoisuus ja harjoitusmuoto tehdään kirjaimellisesti seinällä jonka käyttöominaisuudet mukautuvat seinään kuuluvien välineiden avulla. Harjoittelu kehittää erityisesti keskivartalon voimaa ja hallintaa, mutta antaa myös tukea kehon oikeaoppisissa nivelten linjauksissa. Seinä mahdollistaa mm selkärangan hyvinvointia keventämällä nikamien välissä olevien välilevyjen painetta. Saman katon alta löydät myös kosmetologin palvelut www.lapinkauneus.fi.

Hyvinvointistudion toimintaperiaatteet voi kiteyttää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tarjoamiseen. Kiireettömyys on pian ihmisten yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin lähteistä, mutta valitettavan usein yksi vähiten tavoitettavissa olevista asioista. Kaupunkien ytimessä harvoin pääsee irtaantumaan kiireestä ja stressitekijöistä. Kehontuntemus ja kuuntelutaito ovat yksi parhaimpia kehoa palauttavia keinoja stressaavassa yhteiskunnassa. Luksus ei välttämättä tarkoita enää vain kiiltoa ja kimallusta, vaan aikaa itselleen. WellnessLounge tarjoaa luksusta keholle ja aisteille. Tiloissamme puhelimet jätetään äänettömälle ja tunnin jälkeen asiakas voi istahtaa vastaanoton Loungessa kelohirsipenkeille nauttimaan yrttiteetä.

lounge

(Kuva Juha Lehmonen)

perjantai-ilta4

seija-wall

(Kuva Juha Lehmonen)

FACEBOOK


Kurpitsa Anna Luna.jpg

LAPIN AMK AGROLOGIT

Mitä tekee agrologi? Tiiäkkö sie? Oikein vastanneiden kesken arvotaan palkintokassi, joka sisältää mm. termosmukin, scetchbookin sekä syksyn pimeyteen valoa ja lämpöä.

NORDIC FUNGI
Nordic Fungi opastaa lappilaiselle metsänomistajalle miten huonolaatuisista koivikoista voi saada pakurinviljelyllä hyvän tuoton. Tapahtumassa saat lisäksi lisätietoa liiketoimintamahdollisuuksista lahottajasienillä.

nordicfungi.jpg

(Kuva Nordic Fungi)

YRTTIPAUSSI

Yrttipaussi on Lapin luonnon villejä raaka-aineita hyödyntävä Pop Up -ravintola. Olemme olleet menneenä kesänä mukana ravintolapäivässä ja markkinoilla. Taiteiden yössä tarjoilemme nokkoslettuja metsäisillä täytteillä, pakurikahvia sekä kuusenkerkkälimua. Myynnissä on myös erilaisia villejä tuotteita. Tervetuloa pitämään paussia sekä nautiskelemaan paikallisista ja pohjoisista herkuista!

nokkoset-anna-luna

(Kuva Anna Luna)

SUOMEN KARVA-KAVERIT

Suomen Karva-Kaverit ry on perustettu v. 2011 Varsinais-Suomessa. Karva-Kaverit käyvät vapaaehtoistoimintana ilahduttamassa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria lastenkodeissa, päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Suomen Karva-Kaverit ry kehittää myös eläinavusteista työskentelyä, jossa eläimen avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, ehkäistään ihmisten hyvinvoinnin ongelmia ja tuetaan ongelmia kohdanneita ihmisiä. Yhdistys toimii valtakunnallisesti ja v. 2015 tehtiin ympäri Suomen yli 3000 yksittäisen Karva-Kaverin vierailua erilaisiin kohteisiin.

Rovaniemellä Suomen Karva-Kaverit ry on toiminut koordinaattori Mira Niittylahden johdolla syksystä 2013 saakka. Tällä hetkellä Rovaniemellä toimii 28 Karva-Kaveria, joista 26 on koiria, 1 kissa ja 1 poro; haarakonttorimme kaksi Karva-Kaveria työskentelee Ivalossa saakka, mutta olemme käyneet keikalla aina Norjan Laksjoella saakka. Valtakunnallisesti toimivat erirotuiset, -kokoiset, -lajiset ja –ikäiset eläimet täydentävät toisiaan.

Rovaniemellä suurin osa keikoista tehdään vanhusten ja vammaisten yksiköissä, mutta lukukoiratoiminnan myötä entistä useammin keikkoja on myös päiväkodeissa ja lasten tapahtumissa. Lukukoiratoiminnan aloitimme keväällä 2016 Rovaniemen Kaupunginkirjastolla ja tänä syksynä lukukoiratoiminta alkaa pyörimään taas 12.9. alkaen samaisessa paikassa.

16.10. testaamme jälleen uusia Karva-Kavereita mukaan toimintaan, johon on tällä hetkellä mahdollisuus päästä varasijalle, sillä testi täyttyi ilmoittautumista lähes samantien kun testipäivästä päätettiin. Toimintamme kysyntä kasvaakin kovaa vauhtia niin vierailukohteiden kun toiminnastamme kiinnostuneiden taholta.

Lisätietoja:

http://rovaniemi.suomenkarvakaverit.fi/

rovaniemi@suomenkarvakaverit.fi

Facebook/Instagram: Suomen Karva-Kaverit

kissi

OHJELMA 10.9.2016 KLO 11 – 16

Koe, tutki ja nauti luonnon helmassa, keskellä kaupunkia!
Tervetuloa hyvinvointiretkelle kaupunkikeitaaseen Rovaniemen kaupunkiviljelypalstalle. Ohjelmassa mm. työpajoja, green care-toimintaa, villejä makuja ja sadonkorjuuta.

¤ Yrttipaussin nokkoslätyt sekä villejä makuja Rovaniemeltä
¤ Palstan esittelykierros klo 12 Rovaniemen kaupunkiviljelijät
¤ Karvaisia kavereita, Suomen Karva-Kaverit ry
¤ Hyrski Tapio unplugged klo 13
¤ Nordic Fungi: Pakurin viljely klo 14
¤ Sadonkorjuutalkoot, Rovaniemen Kaupunkiviljelijät
¤ Syksyiset jalkakylvyt, Green Care Lappi
¤ Esittelyä, maistiaisia ja somekilpailua, WellnessLounge, Marru Marmelaadi ja Arctic Superfoods
¤ Lasten satuteltta
¤ Arvonta #omaluonto @urbangardeners_arctic

Mukana:
Wellness Lounge http://www.wellnesslounge.fi/ sekä
Marru Marmelaadi ja Arctic Superfoods www.marmelaadinmatkassakohtihyvinvointia.com
Yrttipaussi https://www.facebook.com/yrttipaussi/?fref=ts
Suomen Karva-Kaverit ry http://suomenkarvakaverit.fi/
Nordic Fungi http://nordicfungi.space/
Hyrski Tapio https://soundcloud.com/hyrski
Lapin AMK Agrologit

Tapahtuman järjestää Rovaniemen kaupunkiviljelijät yhdessä Green Care Lappi yhdistyksen kanssa Rovaniemi-viikolla.
Green care ryhmä
https://www.facebook.com/groups/180250842081121/?fref=ts
Rovaniemen kaupunkiviljelijät ryhmä
https://www.facebook.com/groups/276892029151402/?fref=ts

(Artikkelikuva Anna Luna) 


TERVETULOA MUKAAN!