ūüćĀ Syksyn tullen ūüćĀ

Mie olen nykyisin syksyihminen. Aina en ole ollut syysajan fani sill√§ joskus, vuosia taaksep√§in t√§m√§n vuoden ajan mukanaan tuomat sateiset, pime√§t ja kylmenev√§t illat ja erityisesti se pimeyden m√§√§r√§ on vaikuttanut voimakkaasti minun omaan mielialaan aurinkoisen kes√§n j√§lkeen. Vuodenajoilla ja valolla on todella iso vaikutus ihmisen mieleen, toisilla pitk√§n ja pime√§n talven p√§√§tytty√§ auringonvalo vaikuttaa mieleen negatiivisesti ja voi saada ahdistumaan ja¬†¬†lamaantumaan, ik√§√§nkuin vet√§ytym√§√§n kuoreensa ja toisilla taas pimeys tekee sen. Nykyisin mie koen syysp√§iv√§t¬†inspiroivaksi ja luovaksi ajaksi, ajatus kulkee ja ajoittain omat havainnoinnit ja oivallukset p√§√§sev√§t yll√§tt√§m√§√§n positiivisella tapaa. Mie niin rakastan sit√§ fiilist√§ kun ajatukset rullaa pehme√§sti ja kevyesti omalla painollaan, mieli on levollinen ja syd√§n rauhaisa. Mieleen juolahtelee asioita, jotka muistuttelee vaikeiden kausien ja haasteiden vastapainoksia kiitollisuudesta. Mie uskon siihen ett√§ meid√§n eteen nakataan haasteita ja vaikeita asioita syyst√§. Asioilla ja tapahtumilla on olemassa merkitys t√§ss√§ kokonaisuudessa. Vaikeudet voivat tuntua ep√§reiluilta ja usein sit√§ miettiikin ”miksi juuri mie”, ”miksi just nyt” jne jne. Vastausta kysymyksiin ei v√§ltt√§m√§ltt√§ saa niin nopeaa kuin miten malttamaton ihmisen mieli haluaisi mutta siinp√§ se pointti onkin. Keskener√§isyyden ja ep√§tietoisuuden siet√§misess√§.

ARTIKKELIKUVA kyttääväkaija

Ihmisellä on kova tarve ja jano hallita ympärillään olevia asioita ja tilanteita elämässä. Tähän kuluu paljon energiaa ja aikaa..ja onnistummeko me siinä lopulta kuitenkaan? Mie olen sitä mieltä, että kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa ja kontrollin tarpeen taustalla voi olla esimerkiksi läpikäymättä olevia asioita omassa elämässä. Me suunnataan energiamme ja ajatuksemme asioihin, joita haluamme kontrolloida ja silloin huomio kiinnittyy niihin sen sijaan että kohtaisimme kipupisteitämme. Se on helpompaa ja esimerkiksi mie olen tehnyt sitä. Omalla kohdalla se on ollut erilaisten arkirutiinien muodostamista, eikä siinä ole mitään vikaa mutta mie havahduin miettimään että onko kaikki se mihin itseäni sitoutan todellakin oleellista ja tärkeää? Pitääkö kaikki suorittaa 110% tasolla? Eli siellä itsensä ylittämisen ja suorittamisen maailmassa.

Pohdiskelin sit√§, ett√§ kenen vuoksi niit√§ asioita teen ja mit√§ positiivisia vaikutuksia mie niist√§ asioista el√§m√§√§ni saan? Esimerkiksi ollessani ty√∂tt√∂m√§n√§ viime vuoden, mie rytmitin arkip√§ivi√§ni erilaisilla asioilla jotta t√§ytt√§isin sit√§ tyhji√∂t√§ mik√§ ty√∂tilanteestani aiheutui. Aamuisin aloin mieless√§ni luetella teht√§vi√§ sille p√§iv√§√§ ja usein to do- listat paisuivat ja paisuivat ja illalla tilanne olikin se, ett√§ mulla oli enemm√§n tekem√§tt√∂mi√§ asioita kuin niit√§ tehtyj√§ ja mie olin v√§sytt√§nyt itseni sill√§ asioiden ahmimisella mieless√§ni. Erehdyin ajattelemaan, ett√§ sill√§ osoitan ymp√§rilleni etten ole laiska ja saamaton, koin olevani muita huonompi ja alempiarvoinen ihminen koska mulla ei ollut t√∂it√§ sill√§ enh√§n mie t√§ytt√§nyt¬†ty√∂tt√∂myydell√§ni t√§m√§n suorituspainotteisen yhteiskunnan asettamia odotuksia. J√§lkeenp√§in ajatukseni ja suhtautumiseni on muuttunut suuresti ja minua l√§hinn√§ huvittaa oma k√§yt√∂kseni. Kukaan muu ei edes esimerkiksi noteerannut niit√§ asioita, joita mie hampaat irvess√§ ”suoritin” ja mie loin itse itselleni sellaisen aikatauluviidakon, jolla ei tosiaan ainakaan ollut mulle hyvinvointivaikutuksia tarjottavana. Mie saatoin stressata ja kireill√§ joistain hoitamattomista kotit√∂ist√§ tai pienest√§ sotkusta kotona ja olin ainoa, joka sen edes huomasi. Onko sill√§ loppujen lopuksi niin suuri merkitys ett√§ onko ne tavarat just sentilleen oikeassa paikkaa? Kontrollia ei tarvitse menett√§√§, sit√§kin tarvitaan ja kultainen keskitie l√∂ytyy asioiden saavuttaessa tasapainon. Ja mie olen tuntenut ett√§ oman asenteen h√∂llent√§minen ja kontrolloimistarpeen l√∂ys√§√§minen on tehnyt omasta el√§m√§st√§ mukavampaa ja aikaa j√§√§ asioille, jotka ovat mulle oleellisempia t√§n√§ p√§iv√§n√§. Ehken se tosiaan on sit√§ ett√§ itsetuntemuksen vahvistuessa ja tasapainoisemman el√§m√§n rakentuessa todistelun ja miellytt√§misen tarve v√§henee..oman itsens√§ oppii hyv√§ksym√§√§n ja asiat saavat uusia n√§k√∂kulmia.

paivankakkarat

Kiitollinen elämälle

Viime viikkoina fyysinen jaksaminen on ollut kortilla ja olen kohdannut itseni monta kertaa käymällä läpi tilanteen synnyttämia ajatuksia ja tuntemuksia. Minun kohdallani kyse ei ole ylikunnosta tai itsensä piippuun ajamisesta, en ole väsyttänyt itseäni treenaamalla liian kovaa ja aiheuttanut sitä kautta elimistölleni hallaa mutta sen sijaan että mie keskittyisin tässä oireiden aiheuttajaan, mie haluan jakaa teille läpikäymiäni ajatuksia aiheesta. Päällimmäisenä ajatuksena mielessäni on oman terveyden ja hyvinvoinnin vaaliminen. Meillä on elämässä monenlaisia tärkeitä asioita ja me muodostamme oman arvomaailmaan, johon tärkeät asiat sijoittuvat omassa elämässä.  Terveys nousee itselläni ylitse muiden sillä nyt kun olen tässä noin kuukauden ajan kulkenut puoliteholla ja tunnistanut kropassani näitä olotiloja, silloin on erityisesti korostunut se hyvän olon ja energian määrä mikä mulla on ollut arkielämässä. Vau, se on muuten ollut huikeaa ja sen olen huomannut erityisesti nyt kun olen saanut toisen olon vertailukohteeksi. Treenaaminen ja liikkuminen ovat asioita, jotka saavat minut voimaan hyvin. Mie saan sellaisiakin kiksejä ohjatuilta ryhmäliikuntatunneilta ja lenkkipolulta että en tiedä paremmasta. Oma hyvinvointi on lisääntynyt kun olen päässyt tutustumaan itseeni ja oman kropan tuntemuksen kasvu on myös kasvattanut itseluottamusta itsetuntemuksen ohella.

Tasapainoinen ja hyvinvoiva mieli n√§kyv√§t ulosp√§in my√∂s hyvinvoivana kroppana ja olo on energinen. Mieli on iloinen, vastoink√§ymiset ja koettelemukset eiv√§t kaada koko maailmaa vaan mieli suhtautuu tasaisemmin niihin ja itsens√§ saa pidetty√§ rauhallisena. Treenaamisessa p√§√§see my√∂s kokemaan onnistumisen tunteita (unohtamatta ep√§onnistumisen fiiliksi√§ ja pettymyksi√§, jotka kuuluvat my√∂s asiaan) ja itsens√§ ylitt√§mist√§. Liikkumisen mukanaan tuomat tuntemukset avaavat omaan ajatusmaailmaa ja levollinen, rauhallinen mieli on mukava kaveri t√§ss√§ nykymaailman oravanpy√∂r√§ss√§. Treenaaminen edustaa my√∂s sit√§ omaa aikaa ja on mit√§ parhain harrastus- ja el√§m√§ntapa. Se ole velvoittava vaan se on nimenomaan sit√§ mit√§ itse haluaa tehd√§ ja oma motivaatio ohjaa sen pariin. Treenaaminen ei ole minulle se ”pakko” vaan se on halua, kiinte√§ osa el√§m√§√§, se ei ole irrallinen palikka jota mie ajallisesti yrit√§n mahduttaa omaan kalenteriin. Sy√∂misen suhteen mulla on samanlaiset ajatukset, n√§m√§ ovat asioita jotka¬†kovan tehdyn ty√∂n ja sitoutumisen avulla l√∂ysiv√§t omat paikkansa¬†el√§m√§st√§ni.

Mie olen käynyt tunteiden vuoristoradan läpi viimeisen kuukauden aikana ja viikkoihin on mahtunut todella suuria tunteita. Niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Mie olen monta kertaa todennut sen oman asenteen tärkeyden ja merkityksen näiden viikkojen aikana sillä mie todella pystyn omalla asenteellani vaikuttamaan omaan olooni. Sen sijaan että uhriutuisin pidemmäksi aikaa (sitäkin on hyvä tehdä hetken aikaa), olen ottanut näkökulmakseni sen että nyt olen voinut kokeilla uusia asioita ja päässyt haastamaan omaa mieltäni ja olen saanut yllättyä monen monta kertaa. Ei niinkään se että mistä kaikesta mie olen jäänyt paitsi vaan se että mitä mie saan ja voin tehdä. Kehoa kuunnellen. Päällimmäisenä ajatuksissa kiitollisuus.

miete_lehtitausta

ūüíõ Marru