Ajatuksia viime viikonlopulta
No niin, alkujaan mie toivottelin teille tässä kohtaa kirjoitusta hyvää viikonloppua mutta jutun julkaisu siirtyikin uuden viikon alkuun. Lauantaiaamuna mie sain vaihteeksi todeta että usein sitä omissa ajatuksissaan tuppaa tekemään asioista monimutkaisempia ja vaikeampia kuin mitä ne todellisuudessa ovatkaan ja huomaamatta se kynnys tekemisen eteen nousee korkealle. Mie olen huomannut myös sen, että tuumasta toimeen-tyyppinen ajattelu sopii mulle hyvin mutta mie olen myös taitava siirtämään jonkin asian aloittamista. Keskittyminen huitelee välillä jossain taivaan rannan takana ja ajatuksissa pyörii ihan kaikki muut asiat kuin minkä siellä pitäisi raksuttaa eli se tekemisen kohde. Mie olen pohtinut ja tuskaillut muun muassa töissä kahvihuoneessa tätä ilmiötä mikä usein meinaa toistua eri asioiden tekemisen suhteen, keväisin olen laittanut sen lisääntyvän valon määrän piikkiin, tiedätte varmasti sanonnan kun on ”kevättä rinnoissa”, kesäisin mie olen taitavasti livahtanut ulos nauttimaan kauniista säästä vältelläkseni velvollisuuksia ja entäs nyt syksyllä..tähän vuoden aikaan sopisi varmaankin vetoaminen energiatasojen laskuun syksyn ja pimeiden iltojen saapumiseen. Noh, tosin nythän mennään vasta elokuun puolessa välissä joten ei ne illat vielä varsin aikaisin pimene. Mietiskelin aikani noita omia toimintatapojani ja hetkisen ajattelun jälkeen päätin jälleen tarttua tuumasta toimeen..eli suuntasin viikonloppuna ajatukseni ja keskittymiseni ravintovalmentajakoulutuksen opiskeluihin ja siitä syntyi aihe tähän kirjoitukseen.
Virtaa aamuun viherjuomasta!
Ravintovalmentajakoulutus
Aihe on todella mielenkiintoinen ja tehtävät ovat olleet mielekkäitä, niiden avulla mie olen päässyt syvemmälle ravitsemusaiheen pariin ja olen huomannut että opiskelun myötä myös kiinnostukseni ja kriittisyyskin omaa ruokavaliotani kohtaan on kasvanut entisestään. Kriittisyydellä mie tarkoitan tässä kohtaa lähinnä omien valintojen pohdiskelua ja tiedostettujen päätöksien tekemistä. Tiedon määrän kasvaessa sitä ei enää pysty sulkemaan silmiään ja korviaan tietyiltä asioilta ja tässä tapauksessa ne ovat tuoneet mukanaan sekä haasteita että positiivisia vaikutuksia. Minusta on todella mielenkiintoista tarkastella ruokavalion terveysvaikutuksia ihmisen yleiseen hyvinvoinnin, jaksamisen ja tietysti treenaamisen näkökulmista. Ravinnon, ja nimenomaan oikeanlaisen eli sulle sopivan ruokavalion merkityksen tärkeyttä ei voi mielestäni korostaa liikaa. Mie olen ollut innoissani tehtävien parissa koska tiedän pääseväni vielä konkreettiseen asiakastyöhön eli saan auttaa ihmisiä heitä tarpeidensa ja tavoitteidensa mukaan löytämään sopivan, monipuolisen ruokavalion. Muistan kuinka omat energiatasoni tuntuivat lisääntyvän suorastaan räjähdysmäisesti aloittaessani uuden ruokavalion keväällä 2015, jolloin kahvipaasto ja tunnesyöminen saivat väistyä säännöllisen ja riittävän syömisen tieltä. Erityisesti minua kiinnostaa tässä kokonaisuudessa myös se ihmismielen psykologinen merkitys ja ajatusten sekä asenteiden tuomat haasteet. Ruokavaliopäiväkirjojen tulkinta, kokonaiskuvan muodostaminen ja kokonaisuuden analysointi tekevät tästä kaikesta mielettömän kivaa! Aiheena ravitsemus, ravintosuositukset, ruokavaliot ja sen alle lukeutuvat erilaiset ilmiöt ovat tiuhaan tapetilla. Mielipiteiden kirjo on laaja ja välillä aiheen tiimoilta käydään kiivastakin keskustelua ja väittelyä. Niitä on kiinnostavaa seurata sivusta ja netti onkin hyvä väline tiedon etsimiseen, toki kriittinen silmä on syytä muistaa ja someväittelyiden sijaan voikin keskittyä tutkimustietoihin. Sokeasti ei kannata uskoa kaikkiin kirjoitettuihin artikkeleihin ja väitteisiin, maalaisjärki on myös syytä pitää mukana.
Mie olen lueskellut mm. Kaisa Jaakkolan Hyvän olon HORMONIDIEETTI -kirjaa ja se on ollut kyllä valtavan hyvä! Kirja sisältää paljon hyvää tietoa ja mie olen saanut sieltä käytännön apuja ja vinkkejä itsellenikin. Nämä oivallukset auttavat minua myös asiakastyössä ja on avannut silmiä uudella tapaa. Olen lukenut myös Jaakkolan ensimmäisen kirjan Hormonitasapaino ja suosittelen tutustumaan siihenkin! Sivuan Hormonitasapaino-kirjaa myös yhdessä vanhassa blogikirjoituksessa, jonka voit lukea täältä. Kaisalla on innostava ja selkeä kirjoitustyyli ja kirjat ovat tiiviitä paketteja. Plussaa näissä Jaakkolan kirjoissa on se, että tällainen Maija Meikäläinenkin ymmärtää asioista ja saa niitä toivottuja, uusia näkökulmia omiin ajatuksiin ja kokonaisuudet avautuvat paremmin. Sisällysluettelo on otsikoitu hyvin ja voit hyödyntää sitä valitsemalla itseäsi kiinnostavan kappaleen luettavaksi.
”Hyvästä olosta ja sisäisestä rauhasta alkoi tulla kilomäärää ja rasvaprosenttia tärkeämpi kiintopiste.”
Kaisa Jaakkola, Hyvän olon HORMONIDIEETTI
Riittävästi unta ja tasapainoinen ruokavalio
Hyvän olon HORMONIDIEETTI -kirja käsittelee suurempaa kokonaisuutta; kehon ja mielen tasapainoa ja uusien, erilaisten elämäntapojen mukanaan tuomia terveysvaikutuksia ihmisen elämään. Itselläni kirjan alkutekstit saivat jo mielenkiinnon heräämään kun Kaisa korostaa mahdollisuuksia ja keinoja pysyvien elämäntapojen löytämiseen. Kaikenlaiset kuurit kun kalskahtavat omaan korvaani aika loppuun kuluteluilta eikä ”ihme dieetit” välttämättä tuo sinulle pysyviä elämäntapoja vaan kuurin päättyessä retkahdetaan helposti niiden vanhojen tapojen pariin. En tarkoita sitä etteikö jokin kuuri voisi toimia sen alkusysäyksen antajana kohti terveellisempiä elämäntapoja sillä lähtihän tämä minun oma matkanikin kuuden viikon mittaisesta nettivalmennuksesta. Usein kuitenkin se kuurin jälkeinen aika koetaan haastavana, mistä saada käsiinsä ohjeet loppuelämää varten? Siitähän elämäntapamuutoksessa on kyse, uusista tavoista muovaantuu arkipäiväisiä rutiineja. Mie sain kirjasta vahvistusta omille ajatuksilleni esimerkiksi unen laadun ja määrän tärkeydestä ja ruokavalion laadun merkityksestä oman suoliston toiminnan taustalla. Mie olen malliesimerkki huonosta nukkujasta ja vatsalla stressaamisesta. Univaje vaikuttaa suoranaisesti niin keskittymiskykyyn, yleiseen jaksamiseen kuin elimistön hormonitoimintaan, tasapainoon sekä aineenvaihduntaan. Jos kulmat ovat pitkään kurtussa ja mieli kireänä, vatsa antaa minulle välitöntä palautetta. Se paisuu kuin pullataikina ja pingottuu palloksi. Tähän yhdistettynä vähäinen unen määrä ja minulle sopimaton ruokavalio epäsäännöllisine elämäntapoineen..ja kokonaisuus huonovointisuuden takana oli kasassa. Litra tolkulla kahvia ja päälle rasvaista ruokaa sekä sokerisia herkkuja..hmm. Ja mie olin mukamas yllättynyt siitä ettei kroppani noidenkaan jälkeen voinut hyvin? Mielestä puhumattakaan. Noh, mie en silloin suunnannut muutoinkaan ajatuksia juurikaan omiin elämäntapoihini vaan fokus oli ihan muualla ja mie vain menin sen hetkisen elämän imussa.
Mie arvostan sitä, että Kaisa ilmaisee jo alkuun kirjassaan huolensa tämän hetken ruokavaliotrendeistä, joissa tavoitellaan vähärasvaista vartaloa mahdollisesti hormonitoiminnan hyvinvoinnin kustannuksella. Yksi aihe, josta puhutaan ja kirjoitellaan paljon on rasvaprosentit sekä rasvan jakautuminen kehossa ja kuinka suuri yhteys hormoneilla ja kehon rasvalla onkaan! Mie en ole muuten ennen käsittänyt sitä kuinka valtavan suuri merkitys hormoneilla ylipäätänsä onkaan painonhallinnassa. Stressihormoneista ja niiden vaikutuksista olen lukenut aiemmin mutta sekin on vain pieni osa kokonaisuutta. Nyt mie olen tullut tietoisemmaksi hormonien vaikutuksista ja merkityksistä esimerkiksi uni- ja valverytmien säätelyssä ja tunnetilojen taustalla, puhumattakaan hormonien merkityksestä ruuansulatuksessa, käsittelyssä ja energiansäätelyssä. Tässä kasvaa into oppia uutta kun on raottanut verhoa ja nähnyt itselle uutta maailmaa, mie tiedostan haluni kasvattaa omaa tietoutta ja ymmärrystä elimistön toiminnasta.
Inspiroivaa viikkoa 🍁
(Artikkelikuva ja lähde Hyvän olon HORMONIDIEETTI -kirja, kirjoittaja Kaisa Jaakkola )