Kehon kuuntelu

Kehon antamia signaaleja kuunnellen

Edellinen blogipäivitys kertoi tiistai-illan pölkkytreeneistä Oukulla ja vieläkin tulee hyvät fiilikset kun sitä miettii. Keskiviikkona mie kävin Liikuntakeskus Kunnon Paikassa kahvakuulatunnilla ja edellisen päivän rasitus tuntui tosissaan kehossa ja vähän ajatuksissakin..se näkyi myös omassa treenissä ja tekemisessä. Hauskaa meillä oli, mulla oli mukana isosiskoni joka tuli ensimmäistä kertaa Kunnon Paikan tunneille. Nopeasti on muuten mennyt tämä kaksi viikkoa kun Marrun matkassa Kunnon Paikassa- juttusarjassa on kahvakuulatunti ollut lajiesittelyssä. Ensi viikolla mie esittelen teille seuraavan Kunnon paikan ryhmäliikuntatunnin, jolle pääsette ilmaiseksi tutustumaan! Tunnin päätteeksi mie tunnustelin oloani ja tuntemuksia ja päällimmäiseksi nousi lievä voimattomuus ja väsymys. Kulunut viikko on ollut töidenkin osalta hektinen ja mie olen huomannut päivien päätteeksi että oman veronsa kropasta on nämä hektiset päivätkin vieneet. Mulla oli alkujaan suunnitelmissa loppuviikolle osallistua mm. Wellness Loungen WORKOUT-tunneille ja Kunnon Paikan IISEE-tunneille mutta mie teinkin täyskäännöksen ja muutin suunnitelmani kehoni viestejä kuunnellen. Ja ai että! Näin jälkeenpäin mie olen todella tyytyväinen kun huomasin havannoineeni tuntemuksiani ja kuuntelin kehoni antamia signaaleja sen sijaan että oisin vaan puskenut itseäni eteenpäin.

kahvakuulailua

Mie mietin, että haluan palautella itseäni vaihteeksi perusasioiden äärelle kuten riittävään unenmäärään ja laatuun ja ruokavalioon, nämä ovat erittäin tärkeitä seikkoja kehon fyysisen palautumisen ja mielen kestävyydenkin taustalla. Keho ja mieli tarvitsevat molemmat unta ja lepoa, lihakset palautuvat ja kehittyvät riittävän unensaannin myötä ja levänneenä ajatusmaailma ottaa vastaan uusia asioita avoimemmin ja me jaksamme keskittyä eri tavoin. Mielen kestävyydellä mie tarkoitan niitä hetkiä arkipäivissä kun me kohdataan erilaisia haasteita, stressaavia tilanteita, jännityksiä ja epämukavuusalueita ja kuinka me otetaan ne asiat vastaan. Hyvin nukkuneena ja levänneenä isommatkaan asiat eivät tunnu niin suurilta iskuilta vaan ne pystyy kohtaamaan maltillisemmin, tasapainoisemmin. Pienet vastoinkäymiset eivät kaada koko venettä sillä mieli kestää haasteet paremmin. Väsyneenä tunteet nousevat stressaavissa tilanteissa herkemmin pintaan ja pienetkin asiat voivat päästä ihon alle ja tuntuvat romuttavan sen hetkisen maailman.

Kesäyön uni

Mie olen ollut malliesimerkki huonosta nukkujasta. Kun mietin aikaa parisen vuotta taaksepäin, oli tilanteeni nukkumisen ja yöunien suhteen aivan erilainen kun nykyisin. Iltaisin kun olisi ollut se nukkumaanmenon aika, minun mieli alkoi pyörittelemään vielä päivän aikana esille tulleita asioita ja lisäksi tulevien päivien tilanteita. Ajatusten rumba tuntui ajoittain loputtomalta ja opiskeluaikoina kun nukkuminen ei onnistunut, tuli kirjoiteltua pitkin öitä tehtäviä, koitin sillä tavoin saada mieltäni rauhoittumaan. Mie en osannut ajan- tai stressinhallintaa vaan menin  syvällä siinä oravanpyörässä, jossa ei ollut jarruja ja josta ei tuntunut olevan ulospääsyä.  Elämäntapamuutosten myötä mie olen oppinut nukkumaan paremmin, unen tärkeys on alkanut kiinnostamaan minua enemmän koska mie olen saanut maistaa sen positiivisia vaikutuksia. Nykyisin mie koitan pitää kiinni siitä, että saisin nukuttua pidempiä yöunia ja mie olen tyytyväinen siihen että olen muutosta on tapahtunut.

gizmo

Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut omassa ajatusmaailmassa ja asenteissa ja niiden kautta vaikutukset näkyvät ja tuntuvat myös nukkumisessa.  Syitä siihen miksi ajatusrumba on jatkanut aikoinaan kulkuaan ja muun muassa blokannut multa yöunet on se, että mie olen pakoillut asioita, juossut pakoon menneisyyttäni ja koittanut päästä siitä mahdollisimman kauas ja etäälle. Se on ollut äärimmäisen kuluttavaa ja väsyttävää, raskasta ja surullistakin.  Eikähän se toiminut eikä onnistunut pidemmän päälle mutta sinnikkäästi mie sitä silti jaksoin yrittää. Ymmärrettyäni sen, että meidän elämät koostuu erilaisista tilanteista, ihmisistä ja asioista ja ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden joka on kasvattanut minusta sen ihmisen, joka mie olen tänä päivänä on auttanut minua hyväksymään elämän omanani. On tuntunut äärimmäisen hyvältä kun on huomannut että on sallinut itsensä hyväksyä asioita ja nykyisin kannustaa itseään eteenpäin lempeästi sen sijaan että rankaisisi itseään menneistä kantamalla niitä asioita mukanani tässä hetkessä.

Kaisa

Menneisyys kuuluu taakse ja tulevaisuus on se lahja, joka elämällä on meille annettavana. Nykyisyys on se hetki, jossa meillä pitäisi olla hyvä elää ja jos ei ole niin silloin asioille on tehtävä jotain. Arkielämä on se, jossa me kulutetaan eniten aikaa, joten arkielämän pitäisi olla sitä kaikista parasta sen sijaan, että me tarvittaisiin  lomaa taikka pakoa arjesta ja todellisuudesta.

Hetki hitaampaa elämää

Mie olen nautiskellut tällä viikolla ulkoilmasta, Ounasvaaran uusista poluista ja viettänyt aikaa ulkoilleen koirien ja avokkini kanssa.  Eilen illalla me käytiin Ounasvaaran luontopoluilla koko perheen kesken ja kuten kuvistakin näkyy niin onhan se ympäristö upea! On ollut todella ihanaa vaan käyskennellä luonnon äärellä ja kulkea kiireettä pitkin Ounasvaaraa. Sen lisäksi että luonto rentouttaa ja raitis ilma tekee hyvää, luontoympäristö myös inspiroi ja motivoi ajatuksia. Monet kerrat mie olen saanut sellaisia ahaa-elämyksiä lenkkipolulla ja niitäkin kertoja on kun kesken lenkin on pitänyt pysähtyä kirjoittamaan ajatuksia ylös. Tällä hetkellä mulla on todella vapaa ja rento olo, juuri sellainen kun viikonlopulle hyvin sopiikin. Mie havahduin siihen että olen kulkenut pitkän aikaa jälleen kalenterin ja aikataulujen mukaan ja päivät kuluvat todella nopeasti koska töiden päätyttyä alkaa erilainen aikataulu, jos meinaa saada kaikki asiata tehdyksi ja nyt tuntuu siltä että mie tarvitsen hieman hitaampaa elämää. Juuri tästä syystä tuntuikin todella hyvältä se, että mie havahduin niihin ajatuksiin että saan määrittää itse aikataulujani ja tekemisiäni kehoani kuunnellen. Kukaan muu ei sitä minun puolesta tee. Nyt mie tein itse sen käännöksen, muutin ja peruin suunnitelmia, jotta mie saan pysähtyä.

Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista, se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista. Se on sitä mitä aiot tehdä sen jälkeen kun olet lukenut tämän.

                                                                                                                                                 Mike Dooley

Yksi ajatus artikkelista “Kehon kuuntelu”

Kommentointi on suljettu.