Breathe In / Breathe Out / Repeat

Oman hengityksen äärellä

Mie mietiskelin viikonloppuna hengitystä ja sen merkitystä. Hengitys vaikuttaa todella moneen asiaan ja esimerkiksi joogaharjoituksissa hengityksen sanotaan olevan silta mielen ja kehon välillä.  Hengityksen vaikutukset ovat tunnettavissa ja koettavissa myös arkipäiväisissä tilanteissa ja mulla ajatukset rauhoittuu nykyisin esimerkiksi hektisissä tilanteissa hengityksen avulla.

Mulla oli ihana joogakokemus pari viikkoa sitten sunnuntai-illan yin joogatunnilla rovaniemeläisellä Wellness Loungella. Omat ajatukset muodostivat pehmeän verhon ympärilleni ja keho tuntui yhtenäiseltä, jokseenkin nestemäiseltä. Mie makasin matollani silmät kiinni ja päästin irti jännityksestä, hektisestä viikosta tapahtumineen. Hengitykseni rentoutui ja mie tunsin siinä uudenlaisen keveyden, painottomuuden. Sisään- ja uloshengitys muodostivat ympyrän ja muodosta kehittyi spiraalimainen liike, hengityksessä ei ollut alkua eikä loppua ja se ohjaili minua lähemmäs ajatuksiani koska olo oli niin kevyt. Hengitys kulki omalla painollaan pakottamatta ja mie tunsin kuinka painuin alaselkää myöten tiiviimmin mattoa vasten ja annoin itseni valua niin syvälle kuin keho halusi. Tämä oli voimakas kokemus, harjoitus kontrollista hetkittäiseen luopumiseen…hellittämisen taito olisi osaamisen arvoinen ja sen taidon edelleen kehittäminen onkin työnalla.

Jos jooga kiinnostaa aiheena enemmänkin niin  sie löydät täältä aiemmat kirjoitukset yin joogasta ja WallYin-tunnilta.

tunnelma

”Uloshengitys päästää irti, luopuu jostain tarpeettomasta, päästää irti menneestä – sisäänhengitys tuo mukanansa kehoon ja ajatuksiin uusia tilaisuuksia, mahdollisuuksia”

YINJOOGA2

Seija opasti meitä harjoituksen alussa keskittymään hengitykseemme. Mie tykkään tästä ajattelusta, että uloshengityksellä me saadaan päästää irti kaikesta turhasta ja ikävästä, sellaisesta jota meidän ei tarvitse kantaa selässämme. Me saadaan luopua vuosikausia meitä piinanneista asioista, niistä pienistä jutuista, joilta olemme tietoisesti sulkeneet korvamme ja jotka ovat tehneet pesän ajatustemme takarajoille. Sisäänhengityksellä me saadaan hyvää energiaa mutta voidaan pysyä rentoina ja antaa hengityksen virrata luonnollista omaa tahtiaan. Yin joogassa koostuu kiireettömyys ja sanonta ”vähemmän on enemmän”. Kiehtovaa on näkökulma, että liikkeestä toiseen siirtyminen tehdään todella rauhassa, kiireettä ja vaikkapa puolieroja tunnustellen.

On tiedostettuja ja tiedostamattomia asioita, jotka vaikuttavat ympärillämme. Joogaharjoitus auttaa meitä avaamaan mielemme, jos vain olemme avoimia joogalle sillä kaikki lähtee meistä itsestämme.  Mie olen joskus havahtunut johonkin asiaan joogaharjoituksen lomassa ja on ollut haastavaa saada kohdistettua omat ajatukset ja keskittyminen nykyhetkeen ja omaan tekemiseen tai tekemättömyyteen. Mieli hämmentyy oivalluksista ja se sekoittaa pakan. Suuntaamalla ajatukset ja keskittymisen omaan hengitykseen, sie saat kiinni hengityksen luonnollisesta rytmistä ja voit tunnustella miltä se tuntuu. Miltä sisään- ja uloshengitys tuntuvat? Tunnetko sisäänhengittäessäsi kireyttä rinnan päällä? Ovatko hartiat kiinni korvissasi? Kulkeeko uloshengitys kevyesti virraten ja vieden mukanaan kireyksiä aiheuttavia asioita, joiden paikka on menneisyydessä?

Mulla joogaharjoitusten luonne vaihtelee oman fiiliksen mukaan, joskus kireyden tuntee vielä juuri ennen harjoitusten alkua mutta viimeaikoina mie olen onnistunut myös jättämään sen joogamaton ulkopuolelle. Se on ollut kiva fiilis! Eron omissa tuntemuksissa on huomannut selkeästi ja usein ryhtikin paranee sen myötä kun turhautumisen tai vitutuksen taakka kevenee. Mie olen tänä keväänä työstänyt paljon ajatuksiani, epävarmuuksiani, asioita, joiden kohtaamista olen vältellyt yms yms.  Varsin puhdistavaa, täytyy sanoa! Mie olen ollut taitava surffailemaan ja pujottelemaan pakoon omia ajatuksiani välttääkseni tiettyjen ajatusten tai asioiden kohtaamisen. Nykyisin sitä on avoimempi omille ajatuksilleen ja mielelleen. Ajoittain tulee todellakin sellainen fiilis, että sitä ei juokse enää kilometri tolkulla niitä omia ajatuksiaan pakoon vaan pysähtyy ja kohtaa ne..joskus turhautuneena mutta pakoon juokseminen ja välttely kuitenki loppuu. Tässä kohtaa se varsinainen työ vasta alkaa sillä vaikeiden asioiden myöntäminen itselleen tekee ajatuksesta konktreettisemman ja se nakuttaa takataivossa siihen asti kunnes alat työstämään tai pohtimaan tarkemmin kyseistä asiaa. Mutta, nämähän kuuluu asiaan hei! Ups and downs.

perjantai-ilta4

IMG_20160502_065306

Let life suprise you  / Let her twists and turns lose you in the moment / Just breathe in and out and in again / Breathe and let go of your all silly little plans / Your endless to-do-lists / Your perfectionism / Let life be beautifully chaotic and exciting adventure without a map / Get lost in the moment / Just breathe

💎 viikonalkua!