Itse tehty, paahdettu mysli jouluisilla mauilla – tässä helppo resepti
Me pysähdyttiin pitkästä aikaa Prismassa muro- ja myslihyllylle ja tarkastelin kaupan myslien sisältöä. Mulla pisti silmään se, että aika monissa valmis mysleissä on yllättävän paljon esim. lisättyä sokeria ja rasvaa. Mie luin netistä, että rapeissa muromysleissä voi olla rasvaa melkein saman verran kuin kevytmargariineissa..se on aika paljon se!
Myslit kuitenkin maistuvat hyvältä ja ovat hyvä ja nopea välipala. Mie sain ideaksi valmistaa gluteenittoman paahdetun ja joulunmakuisen myslin itse. Käytin ensin kanelilla, inkiväärillä ja kardemummalla maustettuja siemeniä, hiutaleita ja pähkinöitä hetkisen uunissa hunajaisen öljyseoksen kera, jonka jälkeen lisäsin sekaan kuivatut hedelmät ja mysli oli valmis. Nopea mysliainesten paahtaminen korosti muun muassa mausteiden ja hunajan makua myslissä ja lisäsi rapeutta.
Mie surffailin netissä sopivien myslireseptien perässä ja löysin sieltä yhden hyvän reseptin, jota sovelsin hieman. Kokonaisuudessaan myslin valmistus on helppoa ja yksinkertaista ja tässäkin saat käyttää omaa mielikuvitustasi yhdistelemällä makuja.
Mysliainekset
5dl kauraleseitä/ täysjyvähiutaleita
5dl ruishiutaleita (huom, voit vaihtaa hiutaleet gluteenittomiin vaihtoehtoihin)
reilu 2dl siemeniä (mie käytin kurpitsansiemeniä, valmista siemensekoitusta ja paahdettuja mustikkaisia pellavansiemeniä)
3dl pähkinöitä (mie käytin pilkottuja saksanpähkinöitä ja pekaanipähkinöitä sekä hasselpähkinöitä ja mantelia rouheena)
kuivattuja hedelmiä oman maun mukaan (omia lemppareita on rusinat, papaija,karpalot, banaani ja kookoslastut)
kanelia
kardemummaa
inkivääriä
ripaus suolaa
Hunaja-öljyseos myslin päälle
1 öljyä (esim. kookosöljy sopii hyvin)
3 rkl hunajaa
Ohje
- Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Kuumenna pannulla öljy ja hunaja yhtenäiseksi seokseksi mutta älä anna kiehua. Huom! Sokerittomassa versiossa jätät hunajan pois.
- Sekoita kulhossa hiutaleet, pähkinät ja siemenet ja mausta seos oman maun mukaan. Mie käytin ohjeessa mainittuja mausteita ja tuli tosi hyvää! Kaada ja asettele mysli pellille tasaisesti. Kaada öljy/öljyhunajaseos tasaisesti myslin päälle ja sekoittele seosta vielä mysliin, jotta seos tarttuu jokapuolelle.
- Paista uunissa n. 15 min. Kääntele aineksia pellillä välillä. Vahdi mysliä koko paiston ajan, sillä pähkinät palavat helposti.
- Anna myslin hieman jäähtyä ja lisää joukkoon pilkotut kuivatut hedelmät. Nauti! (linkki alkuperäiseen reseptiin)
Voit sekoittaa myslin maitoon, jogurttiin tai vaikka mehukeittoon. Myös soijatuotteet käyvät hyvin myslin kanssa. Mie syön mysliä Alpron maustamattoman soijajogurtin kanssa.
Mysli on ihana ja helppo aamiainen tai välipala ja itse tehtynä pystyt rajoittamaan esimerkiksi sokerien ja rasvojen määrää ja laatua. Ja tästä saat vaikka itse tehdyn ja hyvänmakuisen joululahjan ystävälle. Myslin valmistus oli mukavaa puuhaa, mie suosittelen! Punnitse ja säästä-kaupassa on monipuoliset valikoimat kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä. Mikä parasta osa kuivatuista hedelmistä löytyy myös sokerittomana.
Nautinnollista ja rauhallista joulunaikaa kaikille! Pidetään huolta toisistamme, syödään hyvin ja levätään.