Kevennellen joulua kohti
Joulu lähestyy ja juhlan perinteisiin kuuluu jouluherkkuja notkuvat ruokapöydät, joten ajattelin tehdä kuluvalla viikolla erilaisia joulupöytiinkiin sopivia sosekeittoja reseptejä sovellellen. Me tykätään kokkailla kotona sosekeittoja, ruuanlaitto on kivaa kun sen tekee yhdessä rennolla otteella ja eri makuyhdistelmien kokeilu on mukavaa!
Sosekeitot ovat helppoja ja nopeita valmistaa, toimivat kevyenä lounasruokana ja makumaailmaa saa kätevästi muokattua erilaisilla juureksilla ja yrteillä. Ohjeita voi soveltaa mielensä mukaan ja keittoon voi valikoida vaikkapa jääkaapin pohjalta sillä hetkellä löytyvät juurekset mukaan. Vain mielikuvitus on rajana!
Sunnuntain lounaskeitto vuorossa oli tällä kertaa lempeän tulinen porkkanasosekeitto. Me päätettiin kokeilla tämän keiton valmistusta reseptillä, joka löytyy Chef Santerin Rakkaat Juurekset – nimisestä keittokirjasta. Tämä kirja on yksi mun lemppareita, ihania kotimaisten juuresruokien reseptejä kirja pullollaan!
Lempeän tulinen porkkanasosekeitto
N. 10 porkkanaa
2-3 punasipulia
5-6 kynttä valkosipulia
2tl tuoretta inkivääriä
2 punaista chiliä, osa siemenistä mukaan
kookosöljyä
1tl kurkuma
kana/kasvislientä tai vettä
merisuolaa
1 tlk kookosmaitoa
Ohje
- Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja raasta inkivääri.
- Halkaise chilit ja poista halutessasi osa tai kaikki siemenet. Hienonna chili.
- Kuumenna kookosöljy kattilassa ja kuullota porkkanat ja sipulit kohtalaisella lämmöllä vähintään viitisen minuuttia. Sekoita koko ajan rauhallisesti. Älä ruskista.
- Lisää hienonnettu valkosipuli, inkivääri, chili ja kurkuma. Kuullota vielä hetki.
- Lisää lientä sen verran, että juurekset mahtuvat kiehumaan kunnolla, keitä ne kypsiksi ja pehmeiksi. Lisää tässä vaiheessa hieman suolaa.
- Ota kattila pois liedeltä ja soseuta samettisen sileäksi. Sekoita joukkoon kookosmaito, tarkista maku ja rakenne. Lisää tarvittaessa suolaa ja nestettä.
Pidä keitto lämpimänä mutta älä keitä keittoa enää sillä kookosmaito saattaa juoksettua. Tarjoile esimerkiksi kurpitsansiementen tai krutonkien kanssa. Me paistettiin tosi tummaa ruisleipää keiton kaveriksi ja olihan se hyvää!
Energistä alkuviikkoa ja palataan blogin ääreen huomenna uuden sosekeittoreseptin merkeissä!
Marmelaadin matkassa kohti hyvinvointia myös