Uuden kokemuksen äärellä: miltä kuppaushoito tuntui?

Uusi viikko ja uusia kokemuksia

Mie aloitin kuluvan viikon kokeilemalla jotain uutta ja erilaista..kävin nimittäin ensimmäistä kertaa elämässäni kuppaushoidossa! Mie olen aina ollut kiinnostunut erilaisista vaihtoehtoisista ja luonnonmukaista hoitokeinoista, oli kyseessä sitten sairaudet tai kehonhuoltoon liittyvät hoidot.

Mie

Ajelin maanantaiaamuna perhoset vatsassa lennellen Rovaniemeltä Narkaukseen, jossa sijaitsee Lapland Naturals– perheyrityksen tilat. Lapland Naturals tunnettiin alunperin nimellä Lapcream, joka valmistaa myös samannimistä luonnontuotesarjaa. Minua vastassa olivat Lapland Naturalsin perustaja Marja-Leena Merkkiniemi sekä hänen tyttärensä Katja Misikangas, joka työskentelee myös Arctic Warriors-luontaistuoteyrityksen takana.

Narkaus

Narkaus

Milloin kuppausta suositellaan?

Kuppausta suositellaan mm. astman hoitoon, päänsärkyyn, migreeniin, niska- ja hartiavaivoihin, lihasjännityksiin, selkäkipuihin, sekä kylmiin jalkoihin ja käsiin. Kuppauksella voi saada apua myös esimerkiksi unihäiriöihin, pintaverenkierron vilkastuttamiseen, iho-ongelmiin ja akneen, alentamaan kolesterolia ja helpottamaan pakahduttavaa oloa.

Kuppauksen vaikutukset ihmiseen

Kuppauksessa ihmisen elimistöstä poistuu kuona-aineita, jotka kertyvät ihon alle. Solujen välitilaan ja solukalvoille kertyneet kuona-aineet poistuvat kuppisarven imun vaikutuksesta lihasnesteiden ja kuonaisen pintaveren mukana. Näin imusuoniverkosto puhdistuu elvyttäen lihasten aineenvaihduntaa. Kuppaussarvet asetetaan kehon akupunktiopisteisiin, joiden kautta vaikutetaan myös sisäelinten toimintaan. Keho, joka on usein ylirasittunut kuona-aineista rasittaa sisäelinten toimintaa tarpeettomasti. Näiden akupunktiopisteiden aktivointi jatkuu niin pitkään kuin haavat ovat parantuneet.

Kuppauksen vaikutukset tuntuvat useimmissa tapauksissa jo välittömästi kuppauksen jälkeen ja usein vaikutukset tehostuvat vielä muutaman päivän jälkeen hoidosta. Keho puhdistuu tehokkaasti noin kahden viikon ajan kuppauksen jälkeen ja tästä syystä suositellaankin runsasta vedenjuontia aineenvaihdunnan tehostamiseksi. Kuppaukseen valmistaudutaan juomalla vettä ja syömällä ravintoa, joka ylläpitää pitkään verensokeria.  Tällöin vältetään mahdolliset huimaukset. Kuppauksen jälkeen tulisi syödä myös hyvin mutta kevyempää ravintoa muutaman päivän ajan.

Miten kuppaus tehdään käytännössä? 

Kuppaushoito tehdään saunassa. Tämä oli miellyttävä aloitus hoidolle ja pieni jännityskin taisi jäädä sinne saunan lauteille. Saunominen ja vastominen ennen pehmittää ihon ja veri lähtee liikkeelle kehossa.

Kuppari eli hoidontekijä asettaa lämpimään ja pestyyn ihoon sarvet kehon akupunktio pisteisiin. Kuppaus on muuten siistiä toimintaa ja mie sain todeta, että oma mielikuva veren räiskymisestä hoidon aikana oli täysin väärä. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse nähdä omaa vertansa ollenkaan, jos ei sitä halua. Monille veren näkeminen saa aikaa huonon olon tai se kuvottaa muuten vain. Veripisarat pyritään kuitenkin saamaan talteen verimäärän mittaamista varten ja verimäärä asettaa myös rajat kehoon laitettavien sarvien lukumäärälle.

kupattavana

(Kuva Katja Misikangas)

Kuonaista pintaverta ja lihasnesteitä ei irronnut multa hoidon aikana hirveitä määriä. Sarvia asetettiin kroppaan koko matkalle, jotta saatiin imettyä koko imusuoniverkosto mahdollisimman hyvin auki ja kuppauksesta maksimitehot ja vaikutukset irti. Mulle sarvia asetettiin hoidon aikana yhteensä 53kpl. Nähdessäni minusta otetut kuvat hoidon aikana, mie yllätyin siitä kuinka hurjalta se kuppaus näyttikään verrattuna siihen miltä se tuntui. Kuppaus oli kokonaisuudessaan positiivinen kokemus.

Lapland Naturalsin hoitolassa on käytössä niin sanottu “kuppauskirves”, joka on helppo desinfioida ja jolla pystytään säätelemään, sitä ettei kuppausjäljistä tule liian syviä. Kuppauskirveellä rikotaan vain pintanahkaa, jolloin ei synny arpikudosta. Olin yllättynyt kun näin tämän kuppauskirveen hoidon jälkeen sillä mielikuvani tästä työvälineestä oli enemmänkin ”neulamainen”. Kuppauskirves tuntui enemmänkin akupunktioneulan tyyppiseltä, tunsin hentoja ja teräviä nipistyksiä/pistoja ihollani mutta en kuvailisi kuppausta kovaa kipua aiheuttavaksi.

Kuppausvälineet

Mulla oli kädet ja jalat todella tukossa ja jalkoja kupattaessa tuntemukset olivat voimakkaimmat. Kuppisarvien imu toi paineen tuntua jalkojeni pintaihoon ja hoidon aikana jalkoihin alkoi virrata lämmöntunne aivan kuin siellä olisi auennut jotkut kanavat. En ole kokenut aiemmin vastaavaa! Pohkeet tuntuivat hoidon jälkeen ihanan keveiltä ja kropassa aiemmin tuntemani tunkkaisuus ja pakahtunut olo keveni myös. Olo tuntui jollain tapaa puhdistuneelta ja fiilis oli rentoutunut.  Mulla on yleensä aina kylmät nilkat ja jalkapöydät varpaineen ja mie pidän tästä syystä villasukkia jalassa aikalailla läpi vuoden, jopa kesälläkin. Kuppaushoidon jälkeen mie olen voinut nukkua yöt ilman villasukkia ja tätä en ole tehnyt miesmuistiin!

Suosittelen tätä iänvanhaa mutta edelleenkin pätevää ja vaihtoehtoista hoitokeinoa, jos esim. kärsit jatkuvista päänsäryistä, migreenistä, selkä-tai hartiakivuista yms. Kuten jo aiemmin tekstissä mainitsin niin mulla itselläni oli vääristynyt mielikuva kuppaushoidosta menetelmänä, veri ei tirsku ja räiski ympäri paikkoja eikä kuppausta tehdä voimaa käyttäen tai millään tapaa runnoen vaan kokemuksesta pyritään luomaan asiakkaalle mahdollisimman miellyttävä ja puhdistava kokemus. Toki kropan sen hetkinen vointi vaikuttaa varmasti siihen kuinka voimakkaalta kuppaus tuntuu eli mitä enemmän kehosi on hoidon tarpeessa, sitä voimakkaammalta se luonnollisesti tuntuu.

Miten sie huollat kroppaasi ja mistä saat avun vaikka lihasjumeihin? Käytkö esimerkiksi hierojalla vai oletko löytänyt jonkin muun avun/keinon, joka sinulle sopii?