Ravinteikas ruokavalio apuna stressinhallinnassa ja kaamosväsymyksessä

Hormonitasapaino, opas energiseen elämään

Mie olen kuluvan viikon aikana lueskellut Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino-kirjaa. Tämä kirja, jota kannessakin mainostetaan oppaana energiseen elämään, on valottanut mulle uusia asioita esimerkiksi tasapainoisen ruokavalion tärkeydestä ja lisäksi vahvistanut hyvinvointiin tähtäävien elämäntapojen merkitystä.

Kirja on ollut erittäin mielenkiintoista luettavaa ja tykkään Kaisan innostavasta ja selkeästä tyylistä, jolla hän opastaa lukijaa kohti energistä elämää. Hän omaa kokonaisvaltaisen, hyvinvointipainotteisen ja tasapainoiseen elämään suuntaavan ajattelumallin ja minun on helppoa omaksua hänen esittämiään vinkkejä ja neuvoja omaan elämääni. Kirjassa on valtavasti tietoa elämäntapojen ja ruokavalion vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin ja hormonitasapainoon.

hormonitasapaino

Stressi ja kaamosväsymys

Stressistä, väsymyksestä, niiden ennaltaehkäisystä sekä hoitokeinoista puhutaan paljon tänä päivänä. Ihmiset ovat todella stressaantuneita ja väsyneitä, me eletään hektisiä aikoja ja meiltä vaaditaan paljon niin työ-kuin arkielämässäkin.

Myös suorituspainotteisesta yhteiskunnasta puhutaan paljon ja mie olen miettinyt että mistä se suorituspainotteisuus johtuu..ensiksikin me mietitään kovasti, liikaakin, että mitä muut meistä ajattelevat ja minkälaisena ympärillä olevat ihmiset näkevät meidät. Tästä syystä ihmiset myös asettavat itsellensä vaatimustasot korkealle, jotta esimerkiksi ympärillä olevat ihmiset näkisivät kuinka ahkeria ja kunnianhimoisia yksilöitä sitä ollaan.

IMG_20151119_111255

Ympäristö ihmisineen ei kuitenkaan yksin aina ole se syy, jonka vuoksi itseään ei halua päästää liian helpolla vaan usein tuloksellisuus on meille se mittari, joka meidät määrittää itsellemme. Myös itsensä vertailu toisiin on normaalia mutta meidän ei sitä minun mielestä olisi syytä tehdä sillä jokaisen elämä on se oma kokonaisuutensa, joka me määritetään yksilöinä. Ei ole syytä sopia samaan muottiin muiden kanssa ja miettiä mitä muut ajattelevat vaan keskittyä omaan elämiseen ja itsensä toteuttamiseen.

Suorituspainotteisuuden taustalla vaikuttaa myös työ-ja opiskeluelämä, jotka eivät päästä ihmisiä helpolla. Nykyään on normaalia työskennellä täysipäiväisesti ja opiskella vähintaankin yhtä tutkintoa samaan aikaan. Tässä kunnianhimossa ja itsensä kehittämisessä ei todellakaan ole mitään vikaa mutta kun näiden päälle lisätään vielä arkielämä, perhe, harrastukset ja se vapaa-aika niin vuorokauden tunnit eivät välttämättä riitä.

Väsymys ja stressi syntyy siitä kun me ei vaan yksinkertaisesti ehditä tehdä päivän aikana kaikkea sitä mitä ”olisi pitänyt” ja hommat kasaantuu seuraaville päiville. Kun tämä oravanpyörä syntyy niin usein sitä vaan jäädään sen kyytiin koska koetaan että ei ole mahdollisuutta hypätä kyytistä pois, sillä sehän olisi luovuttamista. Myös vuodenajoilla on ihmisen elämään omat vaikutuksensa. Varsinkin täällä pohjoisessa pimeä vuodenaika tuo mukanaan omat haasteensa. Monille jatkuva pimeys ja kylmyys ei ole se paras kaveri vaan se haastaa mielialan, vähentää yleistä kiinnostusta asioihin ja lisää väsymystä. Pimeinä hetkinä mieluisinta olisi vain vetäytyä oman kodin rauhaan talviunille.

tuikut

Keinoja stressiä ja väsymystä vastaan

Kaisa Jaakkola painottaa Hormonitasapaino-kirjassaan puhtaan ravinnon merkitystä ja vatsan hyvinvointia jaksamisen ja hyvän olon perustana. Elimistömme hyödyntää ja käyttää ravinnosta saatavat ravinto-ja hivenaineet energianlähteenä. Ravinnevarastojen ollessa tyhjillään elimistö väsyy ja kroppa tarvitsee riittävän ja monipuolisen määrän vitamiineja, mineraaleja, proteiinia ja laadukkaita hiilihydraatteja.

IMG_20151120_092333

Kaisa avaa kirjassaan optimaalisen ravinnon periaatteet, eli terveelliset elämäntavat, joita noudattamalla suurin osa ihmisistä voi hyvin ja elää terveenä. Nämä ovat mielestäni maalaisjärjelläkin hyväksi todettuja elämäntapavalintoja, jotka eivät esimerkiksi ”hankaloita” arkielämää tai ruuanlaittoa monimutkaisuudellaan.

Arkiruoka, joka koostuu puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista lisää energiaa päivääsi ja piristää sillä tietoiset ja järjestelmälliset valinnat oman hyvänolosi puolesta lisää myös hyvänolon tunnetta. Ruuanlaiton ei mielestäni pidä olla liian vakavaa eikä ruokavaliosta kannata tehdä liian kurinalaista, jos sie et ole tehnyt tietoista päätöstä jonkin tavoitteen eteen mikä sen vaatii.

Optimaalisen ravinnon periaatteiden mukaiset elämäntavat ovat tiivistettynä; syö säännöllisesti puhdasta ruokaa, proteiiniä ja kasviksia joka aterialla ja luonnollisia rasvoja päivittäin. Syö suurin osa hiilihydraateista liikunnan jälkeen ja juo vähintään 2litraa vettä päivittäin. Aterioiden suunnittelu etukäteen helpottaa ja nopeuttaa kauppareissuja ja vähentää turhan napostelun määrää. Käytä vitamiineja ja hivenaineita säännöllisesti päivittäin terveellisen ja monipuolisen ruoan tukena. Ja viimeinen, joka on tärkeä muistaa: periaatteista voi joustaa 10-20% ajasta niin sanotuilla vapailla aterioilla jolloin voit syödä kohtuudella mitä ikinä haluat.

IMG_20151119_180700

 

Tähän loppuun lainaan vielä Kaisa Jaakkolaa, tämä on mielestäni osuvasti sanottu;

”Voimme loputtomasti syyttää ympäröivää maailmaa siitä ettemme voi hyvin. Lopulta valta oman elämän haltuunottamisesta on meillä itsellämme.”

Marmelaadin matkassa kohti hyvinvointia myös

Facebookissa ja Instagramissa

Yksi ajatus artikkelista “Ravinteikas ruokavalio apuna stressinhallinnassa ja kaamosväsymyksessä”

Kommentointi on suljettu.