Missä mennään nyt? Muutoksia viimeisen vuoden ajalta

Tervetuloa lempivuodenaikani syksy 

Tänään innostuinkin kirjoittamaan pidemmän puoleisen päivityksen. Viimeiset parisen viikkoa on ollut niin hektistä, etten ole päässyt rauhoittumaan ajatusteni kanssa kirjoittaakseni, joten tänään juttua sitten riittääkin!

Olin hyvillä fiiliksillä heinäkuun vaihtuessa elokuuhun. Syksyn pimenevät ja sateen raikastamat illat saa mun puolestani tulla. On niitä odotettukin! Kesäkelejä ei tänä vuonna oikeastaan saatu pohjoisessa kokea, joten tule vain jo syksy  ja pimenevät illat. Omalla tavallaan syksy on paras vuodenaika, saa sytytellä tuikut palamaan ja istustella sohvannurkassa viltin alla, unohtamatta tietenkään villasukkia. Mie meinaan välillä innostua vähän jo liiaksikin noiden tuikkujen kanssa, ne on tunnelmaluojia. Villasukista vielä sen verran, että meitä on täällä kyllä oma joukkonsa, joilla villasukat eivät jääneet pois edes kesä-heinäkuussa.

Syysiltojen lisäksi odotan elokuulta 15.8. alkavaa kahden kuukauden mittaista NLP-verkkovalmennusta.  Toivon löytäväni NLP-valmennuksella itselleni uusia näkökulmia niin arkielämään kuin treenaamiseen. Ehken kurssi auttaa itsetutkiskelussa ja toivoisin myös, että NLP:n avulla saisin lisättyä vielä tietoisuutta tekemisessäni. Olen avoin uusille arkielämän ajattelumalleille, sillä ihminen jumahtaa helposti vanhaan ja tuttuun ajattelutapaan joka taas voi olla sekä henkisen että fyysisen kehityksen kompastuskivi. Ja mahdollisestihan tämä valmennus puolestaan tukee myös marraskuussa alkavaa ravintovalmennusta. Voi kun olen niin innoissani näistä uusista haasteista ja jännittääkin hieman koska nyt astutaan tosiaankin aivan uudelle tielle opinnoissa. Onkohan tässä kenties alanvaihto tulevaisuuden näkymissä mukana..?

lenkiltä

Mutta mikä ihmeen NLP-menetelmä? NLP on lyhennys sanoista Neuro-Linguistic Programming, joka tarkoittaa neuro-lingvististä ohjelmointia. Sana ”neuro” viittaa tässä yhteydessä ihmisen aivoissa ja mielessä tapahtuvaan tiedon käsittelyyn eli neurologisiin prosesseihin ja ”lingvistinen”  viittaa puhuttuun kieleen ja kehonkieleen, joiden välityksellä me kommunikoidaan tietoisella ja tiedostamattomalla tasolla. ”Ohjelmoinnilla” tarkoitetaan meidän ajattelun rakennetta, kuinka me ollaan ohjelmoitu itsemme ajattelemaan ja toimimaan, ja kuinka me voidaan saavuttaa parempia tuloksia muuttamalla tiettyjä rakenteita ajattelussa ja vuorovaikutuksessa.

Verkkovalmennuskurssin aikana opitaan muun muassa työkaluja, joiden avulla voidaan muuttaa omaa ajattelua sekä käyttäytymistä positiivisempaan suuntaan. Kirjoittelen tästä aiheesta vielä lisää kunhan verkkovalmennus on alkanut ja olemme päässeet oppimisen alkuun.

NLP:n historiasta sen verran, että menetelmän kehittivät Richard Bandler ja John Grinder 1970-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa mallintamalla huipputuloksia saavuttaneita henkilöitä. He kartoittivat menestyksen, onnellisuuden ja taitavuuden taustalla vaikuttavat ajattelumallit. NLP-menetelmiä on käytetty esimerkiksi henkilökohtaisten tavoitteiden asettamisessa, huippu-urheilijoiden henkisessä valmennuksessa, itsetunnon vahvistamisessa ja pelkojen poistamisessa.

Uusia näkökulmia omaan ajatteluun

Näkökulmien vaihtelu tekee kuitenkin hyvää ja kehittää ajatteluakin. Oivallukset värittävät arkea ja ainakin itselleni ne ovat saaneet hymyäkin huulille. Näin aikuisiällä uusien asioiden oppiminen todellakin innostaa ja motivoi jatkamaan itsensä haastamista. Välillä on päässyt aivan ääneen tyytyväinen tirskahdus kun ajatustyön jälkeen asiat ovat nivoutuneet yhteen loogiseksi kokonaisuudeksi. Uusien asioiden kuten treenitapojen oppiminen rikastuttaa treenaamista ja rohkaisee kävelemään vielä kauemmas omalta mukavuusalueeltaan.

Elokuu 2014 ja heinäkuu 2015.

Muistan kuinka epävarma olin aloittaessani salilla treenaamisen pitkän tauon jälkeen. Treenaaminen ei tuntunut heti luontevalta kun kroppaan oli jäänyt löysäilyvaihde päälle ja kroppa tuntuikin jokseenkin vieraalta. Epäröin teinkö liikkeet sittenkään oikein ja niin edelleen. Nämä ajatukset unohtuivat sitten nopeasti kun pääsin treenirytmiin kiinni ja kokosin mieluisan soittolistan puhelimeen, kuulokkeet korvilla ympärillä oleva maailma ja ihmiset unohtuu. Se on todella hieno tunne kun huomaa olleensa niin keskittynyt omaa treeniinsä ettei ole juurikaan jäänyt muuta salireissulta mieleen.

Viime vuonna näihin aikoihin käynnistelimme ammattikorkeakoululla erittäin hektistä syksyä töiden parissa.  Ehdin käydä muutaman kerran salilla ja miltei jo innostuin ajatuksesta aloittaa treenaaminen tauon jälkeen mutta sairastuin ja tauko jatkui. Olin kuukauden päivät sairauslomalla ja söin kortisonikuurin. Kortisoni aiheutti mulla unettomuutta, ruokahaluttomuutta ja painonputoamista mutta kuurin päätyttyä kroppani oli pitkään sekaisin ja lopulta kilot taisivat tulla ekstrojen kera takaisin. Sairausloman päättymisen jälkeen palautumiseen meni useampi viikko aikaa, eikä ajatuksissa päällimmäisenä ollut treenaaminen tai ylipäätänsä ylimääräinen liikkuminen. Siirtelin huonolla omallatunnolla vain treenikassia kotona paikasta toiseen ja pois silmistä. Loppuvuosi 2014 hujahti nopeasti työprojektien parissa ja kuluvan vuoden loppiaisen tein päätöksen aloittaa elämäntaparemontin.

Loppiaisen 2015 jälkeen on lähtenyt kiloja ja senttejä, esimerkiksi vyötärö on kaventunut noin 14cm. Suurimpia ovat sisäiset muutokset, kuuntelen nykyisin paljon enemmän itseäni ja kehoani. Arkielämässä huomaan, että en stressaa enää niin paljoa kuin alkuvuodesta ja keskittymiskykyni on parantunut. Viihdyn itseni seurassa paremmin tämän pidemmän pinnan kanssa, kireily vei valtavasti energiaakin. Saan nykyisin myös nukuttua paremmin. Unenlaatu on parempaa ja nukun pitempiä jaksoja heräilemättä. Tämäkin epäilemättä nostaa vireystasoa. Erittäin hyviä ja toivottujakin muutoksia!

masu

Koen, että saan itsessäni tapahtuneiden muutosten myötä enemmän irti eri tilanteista kuten esimerkiksi koirien kanssa lenkkeilystä ja treenaamisesta. Olen käynyt keväästä asti iisee eli sisäpyöräilytunneilla Kunnon Paikassa ja olen aivan hurahtanut lajiin! Se tekee selällekkin hyvää ja fiilis on katossa hyvän olon ansiosta.

Mie olen todennut useamman kerran, että liikkumisen ja treenaamisen tärkein juttu on tavoitteellisuuden lisäksi monipuolinen liikunta, jotta mielekkyys säilyy tekemisessä. Tästä syystä viikko-ohjelmistani löytyy salitreenien lisäksi lenkit, iisee-tunnit ja vesijuoksut. Osallistuimme ystäväni kanssa viime torstaina Kunnon Paikan iisee maratoniin ja se oli ihan mahtava kaksituntinen! Uudet energiset ohjaajat esittäytyivät maratonissa ja sali oli täynnä yllytyshulluja pyöräilijöitä. Sen verran raskas parituntinen oli, että lähdimme tuntien jälkeen kävelemään tutisevin jaloin kotiin. Innostuin illasta niin kovasti, että sain jo päähäni ajatuksen: ”miekin haluan isona iiseeohjaajaksi!” Lisää näitä tapahtumia, kiitos. Mie olen päässyt takaisin hölkkäämään ja lenkkeily onkin tuntunut miellyttävältä viimeisen viikon ajan sillä sain kauan aikaa haaveilemani Asicsen juoksukengät. Pystyn hölkkäämään jälleen ja mikä parasta, selkä ei ole reagoinut normaalia enempää!

eteisessä

Treenitunnelmia

Säännöllinen liikkuminen on piristänyt mieltä, lisännyt jaksamistani ja pidentänyt pinnaani. Viikko-ohjelman noudattaminen on sujunut hyvin, ohjelmasta löytyy sen verran joustoa, että voin vaihdella päivien järjestystä niin mielekkyyskin säilyy. Tällä hetkellä menossa on kolmas ja raskain treeniviikko. Olen tykännyt tästä viikosta, raskaamman treenaamisen tuomasta fiiliksestä ja pienen pienestä havaittavasta edistymisestä kropan jäntevyyden suhteen. Seuraavalla viikolla mennäänkin sitten kevyemmällä treenillä. Tämä viikko on muun muassa osoittanu mulle omia heikkouksia ja osa-alueita, jotka vaatii treeniä kropan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Mun kehonhallinnassa ei ole kovin paljoa kehuttavaa ja kun siihen lisätään vielä koko kropan läpi ulottuva kankeus niin haastetta riittää. Saan keskittyä todella paljon esimerkiksi askelkyykyissä ja tuntuu, että ylös ponkaisu jää todella epävarmaksi ja huojuvaksi. Onneksi jooga kehittää niin tasapainoa kun notkistaakin. Olenkin muutaman viimeisen viikon ajan joogannut ja tehnyt Yoogaian ohjattuja syvävenytyksiä.

Notkistuminen on kuitenkin suorastaan tuskastuttavan hidasta ja tuntuu niinkuin selkä palaisi venytysten jälkeen muistamaansa asentoon mutta en anna periksi. Muutamina aamuina on tehnyt mieli nakata tabletti joogatunteineen ikkunasta ulos oman kankeuden vuoksi mutta sisu ei anna periksi ja hyvä niin. Säännöllisen venyttelyn ja joogan aloittaminen on kuitenkin vasta tuore asia, joten uskon, että tilanne kehittyy tästä kyllä ja saan oheen vielä toiminnallisia harjotuksia selän venyttelyyn, joten eihän tässä hätää ole. Mie vaan tahtoisin malttamattomana olla jo niin notkea kuin moni muukin on jo.

Arctic Warriors

Sain Arctic Warriorsin sotureilta koti-ovelle asti kuljetetun tuotepaketin reilut parisen viikkoa takaperin. Tämä oli erittäin mukava yllätys ja kiitos Katja!

Arctic Warriors on vuonna 2014 perustettu lappilainen luontaistuotealan yritys, jonka valmistamia geelishotteja mie sain testattavaksi treeniviikkojen oheen. Yrityksen perustanutta kolmea ystävystä vaivasi se, että Suomeen tuodaan superfoodeja valtamerten takaa samalla kun perinteiset lappilaiset, tutkitusti puhtaat ja vahvat kasvit ovat hyödyntämättä. Nämä soturit päättivät tehdä asialle jotain ja pitää samalla pilkettä silmäkulmassa ja niin syntyi Arctic Warriors. Mie olin iloinen saadessani tämän hienon tilaisuuden päästessäni tutustumaan taas uusiin luontaistuotteisiin, sillä luontohan tarjoilee meille mitä puhtaimmassa muodossaan vitamiineja ja Lappihan on tutkitusti maailman puhtaimpia kasvualueita.

Arctic Warriorsin valikoimassa on kolme erilaista geelishottia, joista Puolustaja-geelishotti tehostaa vahvistuskykyä, se sisältää väinönputkea sekä nokkosta ja makua tuomaan on lisätty myös maariantuoksuheinää. Raaka-aineista vielä sen verran, että väinonputki on erityisen hyvä ruuansulatukselle ja suolistovaivojen ennaltaehkäisylle.

Energia-hunajashotissa on hunajaa antamassa energiaa, ruusujuurta lisäämään kestävyyttä ja nokkosta vahvistamaan kehoa. Hunaja estää myös antibioottina bakteereiden kasvua ja hellä on vatsalle. Taistelija-geelishotti sisältää ruusunjuurta sekä nokkosta ja tämä vuorostaan tasapainottaa elimistöä, tukee keskittymistä ja vahvistaa stressinsietokykyä.

Geeli- ja hunajashotit sopivat monenlaiseen käyttötarkoitukseen, voit esimerkiksi sekoittaa shotin lempijuomasi sekaan ja nauttia sen virkistävänä juomana tai vaihtoehtoisesti urheilujuoman tapaan lisäämällä veden sekaan energiashotin ja laadukasta suolaa. Geeli- ja hunajashotit sopivat myös makeuttamaan vaikkapa teetä, puuroa tai smoothieta. Voit kokeilla shotteja myös ihonhoitoon rentouttavana saunanaamiona, sillä nokkonen on iholle virkistävä vitamiiniruiske ja väinönputki sekä ruusujuuri auttavat ihon punotuksiin ja ärsytyksiin. Hunaja puolestaan uudistaa ihoa ja tekee sen pehmeäksi. Kuvassakin näkyvää Taistelija-geelishottia voit hyödyntää kisoissa, sillä se parantaa lihasten kuormituksen kestokykyä, lisää keskittymiskykyä ja auttaa myös kroppaa palautumaan. Energia-hunajashotilla pidät energiatason riittävän korkealla.

Omat kokemukseni geelishoteista on positiivisia. Energia-shotti on lempparini, maku on ihanan hunajainen ja olen huomannut sen lisäävän energiaa ja nostavan energiatason nopeasti treeniä varten. Geelishotit on kulkenut kätevästi treenikassissa mukana ja olen ottanut sieltä shotin luonnonvitamiineja esimerkiksi ennen iisee-tuntia ja puhtia on riittänyt! Taistelijan olen ottanut ennen joogaa tukemaan keskittymistä ja puolustajan silloin kun olo on ollut hieman tukkoinen. Nämä ovat mainioita puhtaita luonnontuotteita, joita voi halutessaan ostaa vaikka patikointireissulle evääksi. Arctic Warriorsin nettisivuilta löytyy myös ihmisten omakohtaisia kokemuksia geelishottien toimivuudesta, käykäähän ihmeessä lukemassa lisätietoa. Olen tänään niin hempeällä tuulella, että toivotan kaikille unelmien täyteistä viikonloppua! Tavoitellaan niitä, ei jäädä vain haaveilemaan.

”Each morning, we are born again. What we do today is what matters the most.” -Buddha