Oma tahto, tavoitteet ja suunnitelmallisuus niin arjessa kuin treenaamisessakin

”Miekin tahdon treenaamaan koska muutkin käy”

Edellisen päivityksen jälkeen olen reissannut, yllättänyt hellun järjestämällä kolmikymppisjuhlat ystäväporukan kanssa, viettänyt muutaman flunssapäivän, syönyt hieman vapaammin ja pohdiskellut omia tavoitteitani treenaamisen suhteen.

Flunssan vuoksi luonnollisesti lepäilin ja sain hyvin aikaa mietiskellä tätä kokonaisuutta mitä tällä hetkellä käyn läpi elämässäni ja elämäntavoissani. Huomasin jo parin päivän lepäilyn jälkeen, että mieleni alkoi kaipaamaan salille ja lenkkipoluille. Maltoin kuitenkin hyvällä omallatunnolla ottaa iisisti ja mietin, että kuinka pitkälle olen jo päässyt enkä halunnut tehdä typeriä päätöksiä oman malttamattomuuteni vuoksi. Oma tahtoni pitää minut kiinni tavoitteissani, joita ovat lihas-ja kestävyyskunnon kohentaminen ja itseni kuuntelu. Kokonaisvaltainen hyvinvointi muodostuu mielen ja kehon tasapainosta. Fyysinen muutos ja kehitys pistää silmään nopeammin mutta kaiken taustalla on kuitenkin ihminen ajatuksineen ja luonteineen.

Mie ja Kaisa

Olen mietiskellyt tässä, että monista vaikuttaa tuntuvan vaikealta pitää niitä lepopäiviä. Miltei kuin lepopäivien pitäminen liikuntaharrastuksista ei olisi suotavaa, että sitä pitäisi selitellä jotenkin tai että niiden pitämisestä tehdään suuri numero. Minkä vuoksi? Meneekö se harrastaminen jo suorittamisen puolelle, tässä muutoinkin suorituspainotteisessa yhteiskunnassamme? Meidän pitää kuulostella myös kehoamme eikä antaa mielen pakottaa jatkuvaan rasitukseen. Kroppa ja lihaksethan tarvitsevat lepoa kehittyäkseen. Olin iloinen huomatessani, että tietyt rutiinit esimerkiksi treenamisen suhteen ovat juurtuneet mieleeni ja löytäneet paikkansa arjestani. Rutiinilla tarkoitan säännöllisyyttä ja treenien mukanaan tuomaa rytmiä päiviin, positiivista rutiinia siis.

Treenit ovat oikeastaan joka kerta erilaiset, niihin vaikuttaa oma fiilis, fyysinen jaksaminen ja se keskittymisen taso. Muistuttelen kuitenkin itselleni, että tasapainoinen ja hyvinvointiin tähtäävä elämä koostuu muustakin kuin treenaamisesta ja ruokavalion noudattamisesta. Vauhtisokeus iskee helposti salakavalasti eikä lopputulos ole välttämättä kokonaisuuden ja olon kannalta parhain mahdollinen. Mie huomasin tuossa yksi päivä kipeänä ollessani ja somea selatessani, että kuinka herkkä ihmismieli toisinaan onkaan vaikutuksille ja tässä tapauksessa muiden päivityksille. Facebook oli täynnä reippaita ja iloisia treenipäivityksiä ja minullakin alkoi tehdä mieli treenaamaan. ”Miekin tahdon koska muutkin…” Tässä kohtaa kirjasin itseni ulos sieltä, keskityin lukemaan kirjaa ja ajatukseni rentoutuivat.

Kirja

Järki sanoi minulle, että nyt on levättävä ja halusinkin sitä. Silti jokin ääni koitti kuiskailla levottomasti ajatuksiini muuta, saaden pakan hetkeksi sekaisin. Haluan vielä tarkentaa, että minulla ei ole ns. pakkoa päästä harrastamaan jotain vaan teen sen omasta halustani ja tahdostani. Jos minua ei haluta tehdä jotain niin valitsen muuta tekemistä. Haluan säilyttää kuitenkin tietynlaisen valinnan vapauden ja harrastaa liikuntaa sen vuoksi, että se on mukavaa, saan siitä hyvän olon ja haluan myös haastaa itseäni mukavuusalueeni ulkopuolelle.

Uusi ruokavalio ja treeniohjelma

Olen innoissani uudesta minulle tehdystä ruokavaliosta, joka tukee viikoittaista treeniohjelmaani. Sain uuden ruokavalion käsiini maanantain treeneissä ja aloitin sen noudattamisen tiistaina. Minulle sopii tällainen valmiiksi laadittu kokonaisuus, jossa on myös joustovaraa. Tarvitsen kuitenkin jonkinlaisen ennalta laaditun suunnitelman, johon voin tukeutua. Tällainen ennalta laadittu suunnitelma auttaa minua myös rakentamaan rutiineja arkeeni. Välillä on niitä päiviä kun olen se maailman huonoin päätöksentekijä, en osaa oikein päättää mitä haluaisin tehdä tai syödä. Nyt minun ei tarvitse pähkäillä kun minulle on annettu vaihtoehtoja, joista valita.

Lisäksi tulee myös niitä päiviä, jolloin jahkailen treenien väliltä ja nyt tarkastelemaan viikko-ohjelmaani, sen rakennetta ja päivien sisältöä. PT Minnan kehoituksesta hankin itselleni treenipäiväkirjan ja sen hankkiminen oli erittäin hyvä neuvo! Olen kirjoitellut sinne tekemäni treenin lisäksi omia fiiliksiäni miltä treeni on tuntunut ja onko energiaa riittänyt. Näin pystyn myös tarkastelemaan vielä oma tuntemuksiani ja esimerkiksi pitämään sen lepopäivän suunnitellun treenin sijaan, jos tuntuu että kroppani sitä haluaa.

Treenipäiväkirja

Edelliset pari viikkoa ovat olleet treenien kannalta aika katkonaisia johtuen reissuistamme. Olen tutustunut reissunpäällä uusiin lenkkipolkuihin koirien kanssa ja hankkimani Powerband -voimakuminauha kortteineen on oiva treenikaveri reissuille.

Liminka

 powerband2

Salitreenit jäivät vähemmälle viimeisen kahden viikon aikana pätkittäisten viikkojen ja flunssan vuoksi ja olinkin erittäin innoissani kun pääsin tällä viikolla aloittamaan kokonaisen, ennalta laaditun viikko-ohjelman. Maanantaina teimme Kunnon Paikassa PT Minnan kanssa yhdessä yhdistelmätreenin, jossa teimme mm. kahvakuulalla erilaisia liikkeitä, treenasimme vatsa-ja selkälihaksia, teimme takadippejä ja burbeita sekä kyykkyjä painojen kera.  Tämä oli mahtava treeni joka tehtiin kolmen liikkeen sarjoissa ja sarjojen kestot olivat 45s, 30s ja 15s.

Tiistai jatkui viikko-ohjelman mukaisesti hauis-ojentaja-olkapäätreenillä, jonka jälkeen oli vesijuoksun vuoro. Tänään päivä alkoi rentouttavalla Yoogaia-sivuston  45min mittaisella flow-joogatunnilla ja iltapäivän hiet sain pintaan aerotunnilla.  Ilmoittauduinpas mukaan myös 6.8.2015 Kunnon Paikassa järjestettävään Iisee aero maratoniin. Kuulostaa ihanan hikiseltä tapahtumalta!

Yoogaia

Loppuviikon treeniohjelma tuo vielä tullessaan lepopäivän, treeniä, hymyä, hikeä, kivaa fiilistä ja seuraa sekä hyvää ruokaa ja sikeitä yöunia.

Suunnitteletteko te omat treenit ennalta vai teettekö ne fiilispohjalta? Miten pidätte treenaamisessa säännöllisyyttä yllä?