Keskity! Focus! Fokus!

Keskity, keskity

Löysin itselleni uuden moton, jota koetan ajatuksissani ja elämässäni toteuttaa.

 motto

Huomasin kuluvalla viikolla, että olen kuljettanut edelleen elämässäni ja arjessani mukana sellaisia asioita ja ajattelumalleja, jotka eivät ole lisänneet hyvinvointiani vaan päinvastoin, ne ovat vieneet energiaani. Olen sulkenut silmäni ja korvani niiden kohdalla ja keskittynyt uusiin, energiaa lisääviin asioihin ja rutiineihin elämässäni. Tämä silmien ja korvien sulkeminen ei ole kuitenkaan muuttanut tilannetta todellisuudessa parempaan vaan minun piti jälleen pysähtyä, ravistella itseni hereille ja keskittyä. Mietiskelin tätä keskittymisasiaa tiistain treeniä tehdessäni. Viikko-ohjelmassa oli vuorossa pitkä lenkki pk-sykkeellä, joten nappasin koirat mukaani ja lähdimme pinkomaan kohti Ounasvaaraa. Pieni sadekeli ei haitannut ja itseasiassa sain mielihyvää sateen ropinasta ja metsälenkistä.

Gizmon kanssa treenaamassa

Pohdiskelin lenkillä tämän hetkistä elämääni ja syitä oman keskittymiseni pätkittäisyyteen ja ajatusteni harhailuun. Teen esimerkiksi useampaa asiaa kerralla, kuten laitan ruokaa ja puhun puhelimessa, katson telkkaria ja näprään puhelinta ja mietin kauppajonossa jo, että mitä teen seuraavaksi kun pääsen kotiin.

Salitreeneissä pyrin keskittymään täysin tekemiseen, Minnan ohjeisiin ja tekniikkaan mutta lenkeillä tuumailen kaikenlaista. On mahtavaa huomata lenkin päätteeksi kuinka kevyempi olo onkaan ja välillä olen tehnyt mukavia oivalluksiakin puuskuttamisen ohessa. Muutaman kerran olisin halunnut jakaa malttamattomana ajatukseni jonkun kanssa mutta koirien kanssa lenkkeillessäni olen tyytynyt jakamaan hyvät fiilikseni hymynä. Täytyy kyllä myöntää, että niitäkin kertoja on takana kun kesken lenkin on pitänyt pysähtyä halaamaan koiria ja jakamaan tällä tavoin hetket niiden kanssa. Tämän arvelisin olevan tuttua myös muillekkin koirienomistajille. Havahduin siihen, että keskittyminenhän tarkoittaa sitä, että käytännön tekeminen ja ajatukset kulkevat käsi kädessä, ne ovat yksi ja sama asia. Se on juurikin tämän ongelman ydin, teen eri asiaa kuin missä ajatukseni harhailevat! Minua hymyilytti oivaltaessani tämän!

Joogaa ja meditointia

Olen tiedostanut oman keskittymiskykyni heikkouden ja lyhytkestoisuuden. Tämä vaikuttaa niin arkielämään kuin treenaamiseenkin. On siis aika opetella keskittymistä ja kokeilla sen vahvistamista eri keinoin ja mikäs muu olisikaan parempaa kuin liikunta ja sen erilaiset muodot!

Gizmon kanssa treenaamassa

Tästä syystä otin itseäni niskasta kiinni ja ilmoittauduin Pranayamajooga- ja meditaatiokurssille. Tämä naisille suunnattu intensiivikurssi kestää heinäkuun ajan, olen todella innoissani! Olen aina ajatellut, että minusta ei ole joogaan sillä olen notkea kuin rautakanki ja meditoiminen ei ole minun juttuni koska ajatukseni säntäilevät levottomina ympäriinsä. Tässäkin törmäsin vanhaan ajatusmalliin siitä, että ”minusta ei ole tähän koska…” ja päätinkin, että osallistun kurssille avoimin mielin ja valmiina oppimaan uutta. Mie luin jostain, että treenaaminen ja tulokset parantuvat jopa 30% verran kun keskityt siihen itse tekemiseen. On siis harjoiteltava keskittymistä nykyhetkeen ja tekemiseen, opettaa mieltäni olemaan läsnä. Uskon, että keskittymisen parantuminen auttaa minua saavuttamaan tavoitteeni ja parantaa arkielämäni ja treenaamisen laatua.

Gizmon kanssa

Olen tehnyt erilaisia rentoutusharjoituksia kotona ja hyödyntänyt lenkkipolulla käyttämääni aikaa keskittymisharjoituksiin. Netti on pullollaan erilaisia niin lyhyitä kuin pitempiäkin harjoituksia, joten sieltä varmasti löytyy se itselle sopiva tapa. Haluan mieleni ja kehoni työskentelevän samaan rytmiin ja samojen tavoitteiden saavuttamiseksi. Toistelen itselleni, että vahva mieli asuu vahvassa kropassa.

Miten te rentoudutte? Onko teillä keskittymisvaikeuksia ja minkälaisia keinoja olette löytäneet keskittymiskyvyn parantamiseen?

Marmelaadin matkassa kohti hyvinvointia myös

Facebookissa ja Instagramissa

4 vastausta artikkeliin “Keskity! Focus! Fokus!”

 1. Moi Marru,

  Kyllä oli taas osuva teksti, napakymppi! Ihan hiljaiseksi vetää. Rohkeaa oivaltamista ja itsetutkiskelua!

  Tsemppiä treeneihin ja aurinkoisia päiviä!

  Tykkää

  1. Kiitos Petra ihanista sanoista ja tsempistä! Vuosia kestäneen silmien sulkemisen jälkeen pusken ajatuksia lähemmäs itteäni ja kohti uusia haasteita. Tällä tiellä ollaan jo saatu kokea niin onnistumisia kuin pettymyksiäkin ja hyvä niin. Ihanaa vkonloppua sulle ja vaihellaampas taas joku päivä kuulumisia!

   Tykkää

 2. Kuulostaa niin tutulta 🙂 Treenaaminen taitaakin olla minulla ainoa asia, jossa mieli ja ajatukset on täysillä mukana keskittymässä konkreettiseen tekemiseen. Muutoin sitten tehdäänkin useampaa asiaa samalla kertaa ja ajatuksissa vilisee vieläkin useampi asia tai pohdinta. Joogaa olen joskus koittanut, todeten (tuon tyypillisen) ettei se ole minun juttu kun pitäisi malttaa pitää ajatukset ”kurissa”, eikä miettiä esim. kauppalistaa, pyykin pesua tai missähän mun ne yhdet housut on? -ajatuksia. Toisaalta, silloin elämäntilanteeni oli erilainen… Pitäisiköhän koittaa syksylle jotain uutta haastetta, hmmm… 😀
  Tsemppiä treeneihin ja keskittymiseen!!

  Tykkää

  1. Kiitos ja tulipas hyvä mieli sun kommentista tänne remonttikaaoksen keskelle! Juurikin samankaltaisen ajatusten juoksun keskellä olen elänyt vuosikausia. Oon myös kummastellut, että minkähän takia asiat ei jää mun mieleen ja joudun vaikka lukemaan jostain asiasta useampaan otteeseen..noh, syyhän luonnollisesti on ollu tässä mun kyvyttömyydessä keskittyä siihen itse asiaan. Mikään ei meinaa jäähä kunnolla mieleen kun siellä ravailee kaikenmaailman ajatukset kilpaa. Oonkin muuttanut omia tapojani monen asian yhtäaikaa tekemisen sijaan tähän, että keskityn vain siihen mun tekemisen kohteeseen, esim. koirien kanssa lenkkeillessäni huomio kiinnittyy niihin ja liikenteeseen sen puhelimen sijasta. Onhan se tietty turvallisempaakin, heh.

   Kokeile ihmeessä joogaa, sitä kun on niin monen tyyppistä tarjollakin nykypäivänä. Esim. yin-jooga on rentouttavaa ja rauhoittavaa, pitkät venytykset ja liikkeet tekee todella hyvää vaikkapa spinningtunnin tai salireenin jälkeen 🙂 Kokeilin muutama vuosi takaperin astangajoogaa mutta se oli siihen aikaan liian fyysistä mulle kun yleiskunto ja selkä oli niin heikossa kunnossa. Hathajooga on myös semmosta rauhallisempaa ja kevyempää.

   Keskittyminen tehostuu myös treenaamisessa kun sitä kehittää lisäksi omassa arkielämässäänkin. Tsemppiä sullekin uusiin haasteisiin ja treenaamisen parissa!

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.