Kuinka löysin oman sisäisen motivaationi?

Mikä sai minut aloittamaan elämäntaparemontin?

Mie olen saanut kyselyjä tämän blogin perustettuani, mikä sai minut aloittamaan oman elämäntaparemontin ja mitä tekijöitä on motivaationi takana. Näistä kysymyksistä sainkin aiheeni seuraavaan blogikirjoitukseen. Olen ottanut askeleita edes- ja taaksepäin esimerkiksi kysymysten parissa kuten mitä haluan elämäntavoissani muuttaa ja miksi? Kenen vuoksi tämän teen ja mitkä ovat tavoitteeni, joihin tähtään? Alkuun mie haluan täsmentää, että en ole ollut tämän kuluvan vuoden aikana millään laihdutuskuurilla. En muutoinkaan pidä hyvinvoinnin peruspilareita rakennettaessa sanasta kuuri, joka tarkoittaa määräaikaista  ja toistaiseksi voimassa olevaa. Se ei tue pitkäkestoista, kestävään elämäntapamuutoksen tähtäävää ajattelua, joka kantaa pidemmälle. Toki esimerkiksi painonpudotukseen voi saada alkustartin ja kipinän jonkin ”kuurin” avulla mutta kuurin päättyessä ei voi palata takaisin niihin vanhoihin elämäntapoihin.

Ruokavaliossakin voi olla tietyn aikaa kestäviä ”kuureja”, jolloin yksilökohtaisista tavoitteista riippuen,  esimerkiksi hiilarit vedetään aikalailla nollille vaikka kahden viikon ajaksi, jonka jälkeen niitä lisäillään maltillisesti päivittäiseen ruokavalioon . (Tämä esimerkkinä noudattamastani Kesäkroppa- nettivalmennuksesta.) Ruokavaliossakin on kuitenkin kyse pitkäkestoisesta kokonaisuudesta, jota noudattamalla kehon ja mielen yleinen terveydetila ja vireystaso paranee ja yhdistämällä siihen liikkunnan, kunto kasvaa. Pääpaino elämäntapamuutoksieni tavoittelussa ei ole ollut painonpudotus vaan oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lisääminen. Se on tapahtunut konkreettisilla muutoksilla elämäntyylissä, kuten ruokavaliolla ja liikkumisen lisäämisellä ja näiden käytännön muutosten taustalla on kulkenut jatkuva itsetutkiskelu.

a healthy outside starts from the inside

Ensimmäisessä blogikirjoituksessani mie avasin taustaani ja elämääni ennen tätä elämäntaparemonttia. Poimin sieltä muutaman pääkohdan, jotka vaikuttivat eniten päätöksen toteuttamiseen. Mie olen malliesimerkki siitä, kuinka aamu käynnistyi muutamalla kahvikupillisella ja päivän mittaan hörpin kahvia litrakaupalla. Ruokailurytmi oli epäsäännöllinen ja ”palkitsin” itseni lohturuoalla. Liikkuminen jäi tekosyiden varjolla koirien ulkoiluttamisen tasolle ja salikortti keräsi pölyä kotona.  Olin väsynyt ja turhautunut itseeni ja viime loppiaisena päätin, että nyt saa kauan kulutetut tekosyyt riittää. Mie olin valmis uudenlaiseen elämään ja uuteen Marruun!

Minulla ei ole ollut pääpointtina kropan ulkoisen olemuksen muuttaminen vaan kyse on suuremmasta kokonaisuudesta. En usko siihen, että kokonaisvaltaisen elämänmuutoksen taustalla riittää ainoastaan esimerkiksi ulkonäkölähtöiset tavoitteet.  Pinnallisuus ei kanna pitkälle vaan pitää mennä pintaa syvemmälle. Toki kropan ja lihasten kehittyminen motivoi jatkamaan terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattamista mutta se, mikä pitää minut pitkällä tähtäimellä tässä hommassa mukana on itse kokemani kehitys ja kasvu niin ajatustasolla kuin asenteessakin. Mie olen löytänyt sisäisen motivaation joka vie minua eteenpäin ja jonka avulla jaksan.

Iltajumppa

Mikä motivaatio?

Mie olen pohdiskellut yleisesti motivaatiota ja siihen vaikuttavia tekijöitä ja käsittelen motivaatiotekijöitä nimenomaan hyvinvoinnin  lisäämisen, liikkumisen ja terveellisen ruokavalion noudattamisen näkökulmista. Motivaatio on yksilökohtaista ja motivaation kohteet vaihtelevatkin omien kiinnostuksenkohteiden ja tavoitteiden mukaan.  Perinteisesti motivaatio on jaoteltu ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin ja ihan aluksi onkin hyvä tutkailla omia motivaatiotekijöitä. 

Ulkoisen motivaation tekijät pohjaavat esimerkiksi ulkopuolisiin palkkioihin tai pakotteisiin kun taas sisäisessä motivaatiossa toimitaan itsensä vuoksi. Mie uskon, että sisäisen motivaation löytänyt yksilö saavuttaa pidemmän päälle tasapainoisemman elämäntyylin, jonka omaksuu omaksi arkielämäkseen kuin taas vastaavasti ulkoisen motivaation voimin toimivat. Toki ulkoinen motivaatio voi alkuun toimia esimerkiksi kannustavana tekijänä, jotta saat otettua ne ensiaskeleet kohti terveellisempiä elämäntapoja  mutta…oma sisäinen tahtotila ja halu kannustaa sinua kuitenkin pitkällä tähtäimellä ja sisukkuus auttaa selviämään haasteista. 

Sisäinen motivaatio ja sen tunnistaminen

Miten sisäisen motivaation löytää? Mie löysin sen itsetutkiskelulla ja kuuntelemalla tunteitani. Miettimällä omia tarpeita, tavoitteita ja kiinnostuksenkohteita. Seuraaval askel oli valintojen tekeminen. Se ei ollut helppoa. Asioiden tekemiseen muodostuu aika nopeasti kynnys ja omalla kohdalla se kohdistui salitreenaamiseen.  Sen ylitsepääseminen  oli todella raskaan askeleen takana. Kuten mie aiemmissa blogikirjoituksissani olen kertonutkin, keksin jatkuvalla syötöllä tekosyitä ja kiertelin ja kaartelin taitavasti, jotta vältin salille menemisen. Elin useamman vuoden ulkoisen motivaatioon tukeutuen. Tiedostin, että ”liikkuminen ja terveellisesti syöminen on hyväksi minulle” ja ”minun pitäisi kyllä huolehtia itsestäni paremmin” mutta se ei riittänyt kohdallani.  Jaksoin tsempata itseäni jonkin aikaa mutta sitten palasin huomaamatta takaisin vanhoihin elämäntapoihin. Se oli  jojoilua ja otin innokkaasti kyllä lähtöspurtin mutta se ei kestänyt kauaa kerrallaan.

Mie olen tullut pohtinut, että valintoja ja päätöksiä on erityisen vaikea tehdä, jos on kadottanut kyvyn olla yhteydessä omiin tunteisiinsa. Lisäksi perustelin itselleni päätöksiä ja valintoja, jotka alitajunnassa tiesin olevan minulle huonoja. Suoraan sanottunahan kyse on itsepetoksesta silloin kun hiljentää omat ajatuksensa ja tunteensa, jotka kuitenki kertovat, mikä on  juuri minulle tärkeää ja mikä minulle on hyväksi.

Välipala

Mie

Sisäisen motivaation löytäminen omasta hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimiseen ja eritoten sen ymmärtäminen, on minulle uusi asia. Nykyisin olen sisäisesti motivoitunut kun treenaamisen palo, terveellinen ruokavalio ja tasapainoiseen elämäntyyliin tähtääminen lähtee omasta halustani ja sydämestäni. En kaipaa ulkopuolisia palkkioita. Toki minullakin on ollut niin sanottuja motivaatioporkkanoita, kuten esimerkiksi uusien treenivaatteiden hankkiminen kun olen saavuttanut jonkin itselle asettamani tavoitteen. Treenivaatteet eivät kuitenkaan saa minua liikkelle vaan se itse tekeminen ja itsensä haastaminen. Liikunta tuntuu mielekkäältä ja nautin treenaamisesta.

Jokaisella tulee niitä päiviä kun salille meno ei huvittaisi tai ne lenkkikengät jättäisi mieluummin sinne eteiseen ja jäisi loikoilemaan sohvan pohjalle. Sisäinen motivaatio on minussa se moottori, joka pitää minut käynnissä ja saa minut liikkeelle. Sisäisen motivaation löydettyäni  treenaamisesta ja ruokavalion noudattamisesta on tullut osa arkielämää.

 Mitä tekijöitä on sinun sisäisen motivaatiosi takana?  Mikä saa sinut liikkeelle ja esimerkiksi syömään terveellisesti?

Motivation is what gets you started.Habit is what keeps you going.