On aika päästää irti menneisyyden varjoista ja elää nykyhetkessä..

Saavuimme maanantai-iltana mökille Suomussalmelle. Tässä paikassa on jotain uskomattoman rauhoittavaa ja täällä on vain yksinkertaisesti todella hyvä olla. Tunnelma on kotoisa ja Pesiöjärven rannalla on tullut vuosien mittaan istuskeltua tuntikaupalla hiljaa mietiskellen ja eilen ei ollut poikkeus. Mie sain eilen viestin eräältä ihmiseltä, jonka kanssa olemme jakaneet alkuvuodesta yhteisiä kokemuksia. Samankaltaiset, jaetut kokemukset menneisyydestämme yhdistivät meitä ja huomasimme saaneemme toisiltamme vertaistukea. Ajatuksissani käynnistyi mietintäprosessi ja illan mittaan koin lukuisia ahaa-elämyksiä. Olen kohdannut oman menneisyyteni käsittelemättömiä asioita ja mörköjä kuluvan vuoden aikana ja päätin kirjoittaa nyt ajatuksiani tästä vaikeasta aiheesta blogiini.

Matkani ensi metrit

Illan hämärtyessä kesäiseen yöhön, mietiskelin viestien synnyttämiä ajatuksia.  Pohdiskelin tarkemmin syitä ja tapahtuneita asioita, jotka vaikuttivat taustalla omaan muutoksenhaluun elämäntavoissani. Olen halunnut muutoksia niin ajattelumallin, ihmissuhteiden, ruokavalion kuin treenaamisenkin suhteen. Tunsin, että kevään mittaan tekemäni itsetutkiskelu on todellakin vahvistanut minua ja koin, että olin valmis viemään yhä syvemmälle muutoksia ajattelumaailmassani. Olen tästä iloinen, sillä tunsin kuinka sisälläni kulki kylmät väreet. Tunne oli niin voimakas.

Olen vuosikaupalla vältellyt omassa elämässäni tapahtuneiden, menneiden ja vaikeiden asioiden kohtaamista ja koittanut juosta niitä pakoon. Ja pitkään juoksinkin. En uskaltanut pysähtyä paikoilleni sillä pelkäsin kuulla omia ajatuksiani. Alitajunta koitti kertoa minulle pitkän aikaa, etten voi hyvin mutta en halunnut kuunnella sitä. Hiljensin äänen taitavasti kerta toisensa jälkeen ja elämä jatkui. En kirjoita tähän, että elämä jatkui eteenpäin, sillä ennemminkin olin oman piiloleikkini vanki. Oli erittäin raskasta elää ”itsepetoksen” alla, sehän vei minulta valtavat määrät energiaa niin henkisesti kuin fyysisestikkin! Olenkin löytänyt kuluneen vuoden aikana monta menneisyyden asiaa, jotka on vieneet voimavarojani vuosien ajan tapahtuneen jälkeenkin. Olenhan itse antanut sen tapahtua.

Rakkaus luo vahvaa pohjaa ihmisen elämälle. Ihmisen on toki opittava tuntemaan oma identiteettinsä, jotta pystyy jakamaan elämänsä toisen kanssa. Elämän mittainen, todellinen rakkaus merkitsee minulle sitä, että yhteisenkin elämän lomassa minulla on mahdollisuus kehittyä ihmisenä ja tuntea omat jalat allani. Tässä kun on kaikenlaista ehtinyt jo kokea rakkauselämän saralla, olen enemmän kuin onnellinen saadessani jakaa elämäni oman puoliskoni ja parhaan ystäväni kanssa. Vaikeiden asioiden kohtaaminen ei ole helppoa, se vaatii voimavaroja ja aikaa. Sama koskee ihmissuhteita. Ei ole helppoa esimerkiksi kohdata ihmisiä, joita kohtaan tiedät käyttäytyneesi väärin aikoinaan. Hyppäät varsinaiseen tunteiden vuoristorataan, jonka kyydissä pääset kokemaan koko tunteiden kirjon. Olen kokenut niin pelkoa, epävarmuutta, jännitystä ja pettymyksen tunteita kuin huojentuneisuutta, iloa ja helpotusta. Omien ajatusten ja tekojen kohtaaminen vaatii aikaa, sillä se ei onnistu kuin liukuhihnalta. Et saa asiaa välttämättä heti käsiteltyä haluamaasi pisteeseen, varsinkaan jos asetat tavoitteet liian korkealle. Kyse ei ole suorittamisesta vaan oman henkisen kasvun matkasta ilman aikatauluja.

Be true to you who you are

Menneisyyden varjojen kohtaaminen

Nykyhetkessä ja arkipäivän elämässä on tärkeää muistuttaa itselleen, että menneessä tapahtuneisiin asioihin tai valintoihin ei voi enää vaikuttaa.  Ei ole syytä käyttää energiaa negatiivisen ajatteluun miettimällä, ”kunpa vain saisin kelloa käännettyä ajassa taaksepäin” tai ”kunpa en ikinä olisi valinnut niin kuin valitsin”. Hyväksymällä vaikeat tapahtuneet asiat osaksi omaa menneisyyttä pääsee lähemmäs itseään. Mennyt on mennyttä. Et tekisi tai valitsisi samaa enää uudelleen, joten olet siis oppinut virheistä. On tärkeää muistuttaa itseään hektisen elämän pyörteissä, että itsehän sitä valitsee, raahaako menneitä asioita mukaan vai ei. Kannatko sie sellaista kaappia selässäsi, johon olet lukinnut vaikeita asioita? Kuormittaako ne alitajuntaasi ja fyysistä hyvinvointiasi vielä vuosienkin jälkeen vai oletko jo kohdannut ne?

Tulevaisuudesta voit luoda juuri sellaisen kun haluat ja voit aloittaa sen heti tänään. Tai huomenna. Se on oma valinta. Myös tekosyiden salliminen ja omia ajatuksiaan pakoon juokseminen on oma valinta. Itse olen kohdannut kuluvan vuoden aikana melkoisiakin menneisyyden mörköjä. Olen esimerkiksi lähestynyt ihmisiä, joita kohtaan olen käyttäytynyt väärin aikoinaan.  Matkani on tässäkin asiassa vasta alussa ja ihmisiä on vielä kohdattavana. Tieto anteeksiannosta ja siitä, että saan jättää menneet asiat niin sanotusti luvan kanssa taakseni, on antanut minulle uudenlaista toivoa ja energiaa elämääni varten. Päästän niistä ilomielin irti, jotta voin jatkaa elämääni eteenpäin avoimin mielin ja sydämin. Peilistä katsookin nykyisin aikalailla eri Marru ja tän kanssa on itseasiassa kivaa elää!

Elämääni mahtuu niin pitkiä, vuosikymmenia kestäneitä kuin vasta syntyneitäkin ystävyyssuhteita. Joitakin on jäänyt matkan varrelle ja toiset ovat säilyneet. Kaikki ystävyyssuhteet eivät ole tehneet minulle hyvää, joistakin on pitänyt luopua ja päästää irti, jotta olen voinut jatkaa omaa matkaani. Se on surullista mutta elämällä ja tapahtumilla on jokin tarkoitus. En halua kantaa kaunaa menneistä sisälläni. Toivon ihmisille hyvää ja erityisesti toivon, että jokainen löytäisi sen oman polkunsa.  Olemalla armelias, lempeä ja kannustava itseään kohtaan sen sijaan, että syyllistää itseään edelleen vanhoista asioista, saa uusia näkökulmia. Ja oppii itsestään uutta!

Jokainen päivä ei ole ihana, aurinkoinen ja täynnä ruusunnuppuja ja hattaraa – eikä pidä ollakkaan..mutta vastoinkäymiset ja kritiikin ottaa paremmin kun on päässyt lähemmäs itseään. Ja matka saa jatkua.

Believe in yourself a little more

 

Marmelaadin matkassa kohti hyvinvointia myös

Facebookissa ja Instagramissa

2 vastausta artikkeliin “On aika päästää irti menneisyyden varjoista ja elää nykyhetkessä..”

  1. Hyvää pohdintaa Marru. Tää sun blogi on kiva. Oon lukenut kaikki postaukset 😄

    Tykkää

    1. Ihanaa kuulla susta Anniina ❤ Elämäni on saanut uudenlaisen käänteen ja sitä on ilo jakaa muiden kanssa. Jaetun ilonhan sanotaankin olevan kaksinkertainen, kiva kun kuljet mukana!

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.